Bij National Geographic verscheen onlangs Beeld van Nederland, een collectie van meer dan 250 kleurrijke foto's van de Limburgse wereldreiziger Frans Lemmens.

Bij National Geographic verscheen onlangs Beeld van Nederland, een collectie van meer dan 250 kleurrijke foto’s van de Limburgse wereldreiziger Frans Lemmens.

Nederland in beeld brengen, dat is natuurlijk vaker gedaan. Zo verscheen vorig jaar nog de bundel Nederland, de 1000 beste foto’s, een greep uit de collectie van het Nederlands Fotomuseum (uitgeverij Ludion). Historisch gezien een prachtig initiatief, maar door het kleine boekformaat en de ruime selectie leverde dat vooral petieterige beeldjes op. Vrij frustrerend voor de fotoliefhebber.

Gelukkig komt de Limburgse fotograaf Frans Lemmens er beter van af. Ruim 250 van zijn zeer kleurige en in veel gevallen bijzonder mooi gecomponeerde foto’s zijn bijeengebracht in een stevig gebonden boek op groot formaat waarin het beeld wel alle ruimte krijgt.

De uitgave is ingedeeld in een zestal thema’s die worden toegelicht met vrij uitgebreide teksten. Beeld van Nederland is daarmee ook een culturele en geografische momentopname van een heel land aan het begin van de 21e eeuw.

Een land van zijn mooie en uitbundige kant dan wel, want lelijke rijen auto’s of overvolle winkelcentra zien we niet. Wel de fiets, de boot en de schaats. En natuurlijk veel landschap en water, zowel vanaf de grond als vanuit de lucht gezien. Onvermijdelijk is dan ook dat oranje toonaangevend is in de harde kleuren. Wees gerust, koningshuis en feestende menigtes komen aan bod.

Verwacht geen eigenzinnige, artistieke kijk op een land en zijn volk. Het is een National Geographic-boek, dus je weet dat je haarscherp, technisch perfect uitgevoerd fotowerk kunt verwachten. Frans Lemmens is daarbij een meester in het wachten op het beste moment en weerbeeld.

Insider en outsider
De in 1953 geboren Lemmens is een bijzonder fotograaf, aangezien hij zijn eigen land ook als outsider bekijkt. Hij werkte namelijk als ontwikkelingswerker in Afrika en als reisleider op alle continenten. 

Een reis door de woestijn resulteerde in zijn eerste boek De Algerijnse Sahara. In 1993 legde hij zich toe op zijn geboorteland, wat vier jaar later leidde tot de uitgave Visions of the Netherlands.

En nu is er dus Beeld van Nederland, dat ook verkrijgbaar is in het Engels als Icons of the Netherlands. Welkom voor de toerismebranche, maar ook voor jezelf en je inspiratie. Want je ziet meteen hoeveel geweldige fotokansen je eigen leefomgeving biedt.

Beeld van Nederland, 160 pag, 34,90 euro, ISBN 978 90 488 1295 0.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.