Vincent Fournier fotografeerde wereldwijd settings in de ruimtevaartindustrie. Zijn beelden werden gebundeld en gaan op wereldreis vanuit Knokke.

Vincent Fournier fotografeerde wereldwijd settings in de ruimtevaartindustrie. Zijn beelden werden gebundeld in een dik fotoboek en zijn vanaf 30 juni te zien in de Samuel Maenhoudt Gallery in Knokke.

Voor zijn Space Project fotografeerde Vincent Fournier wereldwijd installaties en locaties die met ruimtevaart te maken hebben, zoals lanceerplatformen en radiotelescopen.

Maar hij trok ook naar de Chileense Atatacama-woestijn, waar ruimterobots worden getest omdat het desolate landschap erg op dat van de maan of Mars gelijkt. Op de foto's zijn ook memorabilia uit de ruimtevaartgeschiedenis te zien, zoals de handschoenen die Joeri Gagarin tijdens zijn eerste ruimtereis droeg.

Advertentie

Vanaf 30 juni is een selectie uit Space Project te zien in Knokke. Op die dag wordt ook het boek Past Forward voorgesteld. Dat bundelt foto's van het Space Project, maar ook de oudere reeksen The Man Machine, Tour Operator, Brasilia en Synthetic Biology. De expo vertrekt daarna op een internationale tournee, onder andere naar New York, Parijs, Dubai en Tokio.

Irrationeel universum
Vincent Fournier werd geboren in Ouagadougou (Burkina Faso) in 1970 en behaalde zijn diploma aan de École Nationale Supérieure de la Photographie in Arles in 1997.

"Het idee om het onzichtbare te meten, om het mysterie van de sterren te observeren, de wereld als een machine voor het leven te beschouwen drijft deze wetenschappelijke en technologische ontdekkingstocht", zegt Fournier. "Maar het universum is niet zo goed georganiseerd als onze machines. Het werkt irrationeel, op een chaotische, gewelddadige en mysterieuze manier."
 

PAST FORWARD
270 pagina's, ISBN 9789081935708, 50 euro.

vincentfournierbooks.com

Samuel Maenhoudt Gallery, Wielingen 3, 8300 Knokke
Open zaterdag en zondag van 10.30 tot 18.30u; maandag, donderdag en vrijdag van 13.30 tot 18.30u. Tot en met 29 juli.

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/26/121735_1.png||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/26/121735_2.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/26/121735_3.png” caption=”Mars-onderzoeksstation in de woestijn van Utah. (© Vincent Fournier)||De handschoenen van Joeri Gagarin. (© Vincent Fournier)||Guyana Space Center, Kourou. (© Vincent Fournier)”]Website Vincent FournierVincent Fournier BooksSamuel Maenhoudt Gallery

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.