Op een opmerkelijke tentoonstelling in Brussel vragen Afrikaanse fotografen zich af of hun continent nog een duurzame toekomst heeft.

Dat het met grote delen van Afrika niet goed gaat, weten we allemaal wel. Op een opmerkelijke tentoonstelling in Brussel vragen Afrikaanse fotografen zich af of hun continent nog een duurzame toekomst heeft.

In de kelders van de voormalige industriële opslagplaats Tour & Taxis loopt de hoofdtentoonstelling Pan-African Photography: For a Sustainable World. De fotografiebiënnale van Bamako (Mali) vroeg Afrikaanse fotografen om werk rond dat thema in te sturen.

Uit de ruim 3.500 inzendingen kozen curatoren Laura Serani en Michket Krifa 281 foto’s en 10 videowerken van kunstenaars van wie het merendeel woont en werkt in Afrika.

Confronterend
Het is een confronterende tentoonstelling met bij momenten erg schrijnende beelden. Het lijkt wel of Afrika de vuilnisbelt van de wereld is. Sophia Baraket fotografeerde uitgestrekte autokerkhoven in Tunesië; Charles Okereke maakt detailopnames van zwerfvuil op de machtige Niger-rivier; en Pieter Hugo legt vast hoe 'recyclage' van oude computeronderdelen erop neerkomt dat ze in open lucht verbrand worden om het koper te recupereren.

Andere fotografen documenteren de roofbouw op de natuurlijke grondstoffen, en de spookachtige landschappen die overblijven als die grondstoffen uitgeput zijn. "Het zijn inderdaad schokkende beelden," zegt curator Laura Serani, "omdat het een schokkende werkelijkheid is. Ook al vindt het plaats in een ander werelddeel, het is een probleem dat we nu moeten aanpakken, niet over drie generaties."

Creativiteit en hoop
De geselecteerde fotografen hebben het thema duurzaamheid op heel verschillende manieren aangepakt. "Sommigen kozen voor de directe, documentaire aanpak", zegt Serani. "Maar er zijn ook hele poëtische werken bij die zich niet meteen tot één interpretatie lenen. Zo toont de tentoonstelling ook de creativiteit van de Afrikaanse fotografie."

Die creativiteit en vindingrijkheid van de Afrikanen zorgt ervoor dat er ook hoopvolle beelden te zien zijn. Fabrice Monteiro fotografeerde een weeshuis in Burundi waar al twintigduizend Hutu- en Tutsi-weeskinderen samen opgroeiden. Mamadou Konaté documenteerde hoe kinderen in Mali bomen leren planten.

Water en vissers
Ook onder de vlag Bamako Encounters toont het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren twee monografische tentoonstellingen van de fotografen Kiripi Katembo en Abdoulaye Barry.

De reeks Un Regard van Kiripi Katembo bestaat uit negentien foto’s genomen in de straten van Kinshasa. De beelden zijn reflecties in waterplassen, waardoor een weerspiegelde stad ontstaat waarin mensen, gebouwen, auto’s, muggen, vuil en afval samenleven. Zo creëert Katembo een bevreemdende, poëtische wereld. Zijn foto’s zijn een pleidooi voor een schoon en gezond milieu.

Pêcheurs de nuit van Abdoulaye Barry toont 25 portretten van vissers rond het Tsjaad-meer. Barry maakte nachtopnames van gezichten en activiteiten, waardoor deze een mysterieus en wazig aspect krijgen. De foto’s zijn stille getuigen van het fragiele bestaan van de vissers en de bedreiging van hun leefmilieu.

Tour&Taxis, Havenlaan 86c, 1000 Brussel
Van 14 juni tot 26 augustus; open dinsdag tot zondag, 11.00 tot 19.00 uur.

KMMA, Leuvensesteenweg 13, 3080 Tervuren
Van 14 juni tot 26 augustus; open dinsdag tot vrijdag, 10.00 tot 18.00 uur; zaterdag en zondag 10.00 tot 19.00u.

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/24/121378_1.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/24/121378_2.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/24/121378_3.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/24/121378_4.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/24/121378_5.jpg” caption=”A Annobon. Los Peces, 2011. (© Arturo Bibang)||Computeronderdelen worden in open lucht verbrand om het koper te recupereren. Uit de reeks Permanent Error, 2009-2010. (© Pieter Hugo)||Akintunde Akinleye documenteert het opdrogen van de Niger-delta. Delta A Vanishing Wetland, 2006-2011. (© Akintunde Akinleye)||Een huis dat bedolven werd onder het zand, en de eigenaar. Totope Village, Ghana, 2010-2011. (© Nyani Quarmyne)||Kinshasa gezien in regenplassen. Uit de reeks ‘Un Regard’. (© Kiripi Katembo)”]Summer of PhotographyTour & TaxisAfrica Museum

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.