De overname van Instagram door Facebook doet sommige gebruikers van de populaire fotoapp steigeren. Want wat betekent deze deal voor de privacy van de fotodienst?

De overname van Instagram door Facebook doet sommige gebruikers van de populaire fotoapp steigeren. Want wat betekent deze deal precies voor de privacy van de fotodienst?

Facebook-baas Mark Zuckerberg heeft meteen al laten weten dat hij Instagram niet simpelweg wil integreren. Maar dat haalt de bezorgdheid bij gebruikers niet weg. Op Twitter vrezen mensen dat de dienst voortaan advertenties krijgt en dat hun privacy zal worden misbruikt.

Reputatie Facebook
"Een deel van die bezorgdheid draait om Facebook", zegt Chris Conley, advocaat bij de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU, tegen de Amerikaanse nieuwssite CNet. “De reputatie van Facebook rond privacy en het respecteren van gebruikerskeuzes is wisselend.”

De privacy-instellingen van de foto’s zelf vormen niet het grote probleem. Foto’s van Instagram zijn standaard openbaar. Je kan dit wel wijzigen, waardoor toekomstige volgers van je account goedkeuring nodig hebben. Al wordt dat in praktijk weinig gedaan.

“Het grotere verhaal is dat Facebook Instagramdata toevoegt aan zijn eigen diensten”, zegt Ryan Calo, privacyonderzoeker bij de Amerikaanse universiteit van Stanford. “Instagramgebruikers dachten dat ze zich inschreven bij een eenvoudige dienst die weinig of geen betekenis had voor adverteerders of de overheid. Nu worden die gegevens gecombineerd met het volledige sociale verhaal.”

Onduidelijk of beleid verandert
Momenteel heeft Instagram in zijn voorwaarden staan dat het geen persoonlijke informatie vrijgeeft aan anderen. Maar dat beleid zegt niets over wat er gebeurt bij een overname.

In principe blijven de huidige voorwaarden van kracht, zelfs nu Facebook de fotodienst heeft overgenomen. Al kan het wel zijn dat er op termijn nieuwe voorwaarden zullen gelden voor nieuwe foto’s.

Stormloop op andere diensten
In elk geval moeten Instagram en Facebook je verwittigen als hun gebruiksvoorwaarden veranderen. Maar er zijn al gebruikers die niet zo lang willen wachten. Volgens technologiewebsite Mashable is er sinds de overname door Facebook een stormloop op diensten die je foto’s (en bijhorende commentaren) van Instagram kunnen halen.

Wie ook liever vertrekt bij Instagram, of gewoon de foto’s op de site wil downloaden naar een pc, kan alvast terecht bij diensten als Instaport en Copygram.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.