In de Botanique in Brussel loopt een spraakmakende tentoonstelling met controversiële beelden uit de geschiedenis van de fotografie.

Vandaag opent in de Botanique in Brussel ‘Controverses’, een spraakmakende tentoonstelling met controversiële beelden uit de geschiedenis van de fotografie.

Curatoren Daniel Girardin en Christian Pirker selecteerden tientallen foto’s die stof deden of doen opwaaien. De begeleidende teksten beschrijven sec de juridische of morele controverses rond elke foto.

Recht en moraal lopen als twee rode draden door de tentoonstelling. Meteen na de uitvinding van fotografie rees al de vraag of een foto aanspraak kan maken op de status van een kunstwerk, en dus door het auteursrecht beschermd wordt. In de twintigste eeuw zijn er herhaaldelijk discussies over de grens tussen het recht van de fotograaf om op publieke plaatsen te fotograferen, en het recht op privacy van de geportretteerde.

En kunnen afbeeldingen van naakte minderjarigen kunst zijn, of vallen ze steeds onder de noemer pornografie? Andere foto’s roepen vragen op over de manipulatie of zelfs enscenering door de fotograaf, en over de politieke of commerciële controle over beelden.

Bij de tentoonstelling, die nog tot 22 november loopt, hoort een (Franstalig) boek: Controverses, verschenen bij Actes Sud (45 euro).
 

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2009/39/Toscani.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2009/39/Fournier.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2009/39/Sarony.jpg” caption=”Benetton gebruikte deze foto van Oliviero Toscani in een reclamecampagne. In Italië werd de campagne onder druk van het Vaticaan verboden.||In 1986 won Frank Fournier de World Press Photo award met deze foto van Omayra Sanchez, die na een vulkaanuitbarsting vastzat in de modder. Had de fotograaf niet beter hulp geboden?||Van dit portret van Oscar Wilde werden in de Verenigde Staten 85.000 afdrukken verkocht. Fotograaf Napoleon Sarony moest naar het hooggerechtshof trekken om zijn auteursrecht erkend te zien.”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.