Met de introductie van de Spectacles profileert Snap, het moederbedrijf achter sociaalnetwerk Snapchat, zich plots als cameramaker. Voor wie niet mee is: wat is Snapchat, en waarom zou je het gebruiken?

Met de introductie van de Spectacles (lees onze test) profileert Snap, het moederbedrijf achter sociaalnetwerk Snapchat, zich plots als cameramaker. Voor wie niet mee is: wat is Snapchat, en waarom zou je het gebruiken? Maxim Piessen legt het ons uit.

Snapchat is een mobiele applicatie waarbij je foto’s of korte video’s (maximaal 10 seconden) kan doorsturen naar vrienden. Dat kan op twee manieren. Optie 1 is om je snaps (zo worden die foto’s of videos genoemd) naar één bepaalde vriend of een groep vrienden te sturen. Deze kunnen je snap slechts éénmaal bekijken waarna deze voorgoed verdwijnt.

Een tweede optie bestaat eruit om je snap op je ‘story’ te plaatsen. Bij deze optie kunnen al je vrienden deze snap gedurende 24 uur bekijken. Dat is dus handiger dan de optie 1, die veel meer tijd in beslag aangezien je elke vriend afzonderlijk moet selecteren. De standaard optie is optimaal indien je intieme of privé-snaps wil versturen. Maakt het niet uit wie je snap bekijkt, kan je lekker lui wezen en voor optie 2 gaan. De twee opties leiden meteen naar een van de belangrijkste regels bij het gebruik van Snapchat: Stuur nooit eenzelfde snap via optie 1 én via optie 2. Op deze manier voelen de privé ontvangers zich niet meer ‘speciaal’, omdat iedereen je snap op je story kan bekijken.

Advertentie

Wanneer gebruik je Snapchat?

Het antwoord is eenvoudig: Overal, altijd en als het maar interessant of grappig is. Dit laatste brengt me meteen bij de tweede regel: stuur geen snaps die je zelf niet van anderen zou willen ontvangen. Eten, gebouwen, selfies, selfies met gebouwen, honderden snaps van parties waarbij niets dan ruis te horen is: fotografeer of film deze zaken met je gewone camera-app en belast het dataverbruik van je vrienden er niet mee. Als je deze snaps echter naar een hoger niveau kan brengen met een leuk tekstje, emoticon, sticker  filter of snelheidsmeter moet je niet aarzelen om ze te posten!

Mijn eigen passie voor Snapchat is geboren nadat ik in 2015 de kans kreeg om 5 maanden te studeren in Stellenbosch (Zuid-Afrika). Ik had het wilde plan om een reisblog, website en wekelijkse vlogs op te starten. Maar toen kwam ik tot het besef dat er niemand stond te wachten op het zoveelste reisblog. Snapchat leek me dus dé perfecte oplossing: mijn vrienden konden me van dag tot dag vrijblijvend volgen, en ik moest alleen snaps maken bij mijn meest interessante avonturen, met maximaal enkele woorden tot een zin per snap.

Eerder dit jaar werd ik ‘snapchatreporter’ op Snowbreak, de grootste Belgische skivakantie voor jongeren, waar ik de Spectacles gebruikte. Ik kreeg quasi vrij spel kreeg: hoe spontaner, hoe beter. Ik moest gewoon proberen om altijd en overal aanwezig te zijn. Na enkele dagen begonnen de deelnemers me ook al te kennen, en omdat ze wisten dat het voor Snapchat was kreeg ik veel gedaan.

Waarom Snapchat?

Bij Facebook en Instagram moet je erg selectief te werk gaan en goed nadenken voor je iets post. Je volgers kunnen immers zeer snel op de unfollow knop duwen. Bij Snapchat speelt dat veel minder. Je kan posten wat je wil en bijna alle volgers die je krijgt, blijven je volgen. Als een bepaalde volger op een bepaalde dag geen zin heeft om je verhaal te bekijken, klikt zij of hij er gewoon niet op. Je snaps worden in tegenstelling tot Facebook en Instagram dus niet opgedrongen.

 Het goede aan Snapchat is dat je zelf niets hoeft te posten. Het is dan ook een uitstekend kanaal om anderen te ‘volgen’. Dit kan gaan van het volgen van je vrienden tot bekende filmsterren, atleten, kunstenaars, merken etc. Zoek iets of iemand op op Google en typ snapchat achter hun naam, en je komt vast wel een snapchataccount tegen dat je kan volgen. 

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.