Photoshop Elements, het kleine broertje van het professionele beeldbewerkingspakket, zit aan zijn vijftiende versie. De mogelijkheden om foto's te ordenen en te bewerken werden weer uitgebreid.

Photoshop Elements, het kleine broertje van het professionele beeldbewerkingspakket, zit aan zijn vijftiende versie. De mogelijkheden om foto’s te ordenen en te bewerken werden weer uitgebreid. Photoshop Elements is afgeleid van het grote Photoshop, en deelt daar heel wat functies mee. Die zijn echter verpakt in een veel gebruiksvriendelijkere omgeving. Wat je met Photoshop Elements kunt, kan Photoshop ook – maar je moet wel weten hoe. Een mooi voorbeeld zijn de ‘Guided Edits’, waarbij je stap voor stap leert hoe je een bepaald effect aan een foto toevoegt. Versie 15 telt vijf compleet nieuwe Guided Edits, wat het totaal op ruim 40 brengt. Met Photo Text gebruik je een foto als achtergrond in grote letters – handig als je posters, collages of wenskaarten wilt maken. Painterly zet je foto om naar een schilderij. Speed Pan laat de achtergrond vervagen, zodat je onderwerp lijkt te bewegen. Effects Collage past meerdere effecten toe op verschillende delen van een foto. De Frame Creator ten slotte maakt randen voor je favoriete foto’s. Staat dochter- of zoonlief boos op de foto? Met de functie Smile verschuif je de mondhoeken tot er een glimlach verschijnt. Nieuw in versie 15 is ook de functie Haze Removal, die overkomt uit Photoshop CC. Hiermee kun je nevel uit landschapsfoto’s wegwerken zodat de achtergrond helder in beeld komt.

Met de Painterly Quick Edit voeg je een artistiek effect toe aan je foto’s.

Advertentie

Sleutels

Ook de Organizer van Photoshop Elements, een module waarmee je foto’s beheert, kreeg nieuwe mogelijkheden. Een potentiële tijdbespaarder is Smart Tags. Daarmee worden typische onderwerpen zoals zonsondergangen, verjaardagen, honden, katten automatisch herkend en van een sleutelwoord voorzien. Het werkt niet vlekkeloos, maar neemt je wel heel wat werk uit handen. Als Adobe dat nu ook eens in Lightroom wou inbouwen…

Photoshop Elements 15 bevat ook een beperkte versie van de module Adobe Camera Raw (ACR) om foto’s in raw-formaat te ontwikkelen. Deze ondersteunt de meest recente digitale camera’s. Wie met een oudere versie van de volledige Photoshop werkt die geen ACR-upgrades voor nieuwe camera’s ontvangt, en geen zin heeft om over te stappen naar een Creative Cloud-abonnementsformule, kan daarom overwegen om Photoshop Elements als alternatief voor Photoshop te gebruiken. 

Prijs: 100,43 euro; upgrade 82,28 euro

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/47/146208_painterly.png||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/47/146208_raw.png” caption=”Met de Painterly Quick Edit voeg je een artistiek effect toe aan je foto’s.||Photoshop Elements bevat een beperkte versie van de module Adobe Camera Raw.”]

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.