De D3400 is het nieuwe instapmodel bij de spiegelreflexcamera's van Nikon. De verschillen met de voorganger lijken beperkt. Wat pleit in het voordeel van de nieuwkomer?

De D3400 is het nieuwe instapmodel bij de spiegelreflexcamera’s van Nikon. De verschillen met de voorganger lijken beperkt. Wat pleit in het voordeel van de nieuwkomer?

De belangrijkste specificaties van de nieuwe D3400 en de twee jaar oude D3300 (lees onze test) zijn grotendeels dezelfde. Een 34 megapixelsensor zonder laagdoorlaatfilter, reeksopnames met 5 beelden per seconde, filmen in full HD (1080p)-resolutie, een autofocussysteem met 11 AF-punten, en een vast lcd-scherm van 3 inch. Op zich niets mis mee voor een instapmodel.

Er zijn echter wel degelijk verschillen tussen de D3300 en de D3400. Een aantal verschillen lijkt het gevolg van een vorm van kostenbesparing. De D3400 bevat geen input meer voor een externe microfoon, wat hem minder geschikt maakt voor videografen. Het ultrasone reinigingsmechanisme voor de sensor is eveneens verdwenen. Daardoor is de kans iets groter dat er stof op de sensor komt te zitten als je lenzen wisselt in stoffige omgevingen.

Advertentie

Aan de bonuszijde is de autonomie verhoogd van 700 naar 1.200 foto’s op een volle lading. Maar hier zit een addertje onder het gras. Volgens de industrienorm wordt de autonomie berekend door een afwisseling van opnames met en zonder flitser. De ingebouwde flitser in de D3400 is minder krachtig dan die in de D3300 (richtgetal 7 i.p.v. 12), en vergt daardoor uiteraard ook minder van de batterij.

Snapbridge

Wel nieuw op de D3400 is Snapbridge, de technologie om een camera makkelijk te koppelen met een smartphone, die debuteerde in de D500. Snapbridge gebruikt Bluetooth Low Energy (BLE) om een permanente connectie tussen beide apparaten aan te houden. Opnames die je op de camera maakt, worden automatisch in een lagere resolutie van 2 megapixel naar de Snapbridge-app gestuurd. Vandaaruit kun je ze mailen, delen naar sociale netwerken of bewerken. Anders dan bij de D500 laat de Snapbridge-app echter niet toe om de D3400 vanop afstand te bedienen; het heeft er veel van weg dat Nikon deze handige functie voor zijn duurdere camera’s reserveert.

Toen de D500 op de markt kwam, was Snapbridge alleen voor Android beschikbaar. Sindsdien is er ook een iOS-versie uitgebracht. Het lukte me eerst niet om deze app op een iPhone 6s te koppelen met de D3400, maar dat bleek te komen doordat de Snapbridge-app nog niet aangepast was voor iOS 10. Met een iPhone met IOS 9 lukte het wel, net als met een Huawei P9 en de Android-app.

Bouw en bediening

Aan de buitenkant zijn er nauwelijks verschillen tussen de D3400 en zijn voorganger. Wel nieuw is de kitlens AF-P DX NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VR bij ons testmodel. De AF-P in de naam wijst erop dat deze een zogenaamde stepping motor-autofocusmotor bevat in plaats van de ultrasone autofocusmotor in Nikons AF-S-lenzen. Een stepping motor zorgt voor een snellere en vloeiendere scherpstelling in liveviewmodus en tijdens het filmen. Net als de AF-S-kitlens bij de D3300 heeft het objectief een telescopisch design, waardoor het bijna 3 centimeter korter wordt wanneer je het inschuift om te transporteren.

Het Guide-menu, een hulpsysteem dat beginnende gebruikers helpt om de mogelijkheden van de camera te verkennen, werd nog uitgebreid. Als je in dit menu bijvoorbeeld opzoekt hoe je mensen in beweging vastlegt, krijg je het advies om de camera op Sluitertijdvoorkeuze te zetten en een sluitertijd van 1/200 of korter in te stellen. Je kan dat meteen in het Guide-menu doen, en dan kiezen of je de actie via de zoeker of via live view in beeld wilt nemen. Het Guide-menu geeft ook toegang tot scènepresets als Nachtlandschap.

Prestaties en conclusie

Onder de motorkap heeft Nikon nog gesleuteld aan de prestaties bij hoge gevoeligheden. De D3400 heeft een standaard ISO-bereik tot 25.600, tegen 12.800 voor de D3300. De ingebouwde ruisonderdrukking produceert foto’s in jpeg-formaat die zo goed als vrij zijn van ruis tot aan ISO 1.600. Hogere gevoeligheden tot ISO 6.400 zijn bruikbaar voor webgebruik; daarboven gaat de scherpte snel achteruit. De kleuren van jpeg-opnames zijn natuurgetrouw.

De D3400 heeft het meest eenvoudige autofocussysteem van alle Nikon-reflexcamera’s, met 11 AF-punten verspreid over de sensor. Het is echter performant genoeg om actiefoto’s te maken. Bij het volgen van bewegende onderwerpen dien je er wel op te letten dat je onderwerp niet in de ruimte tussen twee AF-punten belandt, want dan durft de camera de focus verliezen.

De AF-P DX NIKKOR 18-55mm met beeldstabilisatie levert scherpere foto’s dan de kitlens die bij de D3300 zat. Wil je de scherptediepte kleiner maken dan met de kitlens mogelijk is, dan is de Nikon AF-S 35mm f/1.8 een betaalbaar alternatief.

De D3400 is, mede dankzij het Guide-menu, een prima toestel voor wie haar of zijn eerste stappen in de fotografie zet. Hij levert een puike beeldkwaliteit en is na wat oefening ook voor actiefoto’s bruikbaar. De nieuwe kitlens is een hele verbetering. Snapbridge is een beloftevolle technologie, maar het is jammer dat Nikon de mogelijkheden ervan op zijn instapmodellen inperkt.

Prijs: 599 euro met AF-P 18-55mm 

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/49/146228_sizedactie.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/49/146228_sizedd3400bk1855vrtop.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/49/146228_sized35mmkleur.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/49/146228_sizedreflectie.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/49/146228_sizedruis.jpg” caption=”De autofocus van de D3400 reageert snel, zodat de D3400 ook voor actiefotografie bruikbaar is.||De kitlens heeft een telescopisch design: compact om te transporteren, maar je dient ze wel uit te schuiven voor je kunt fotograferen.||Nikons 35mm f.1.8-objectief levert een kleinere scherptediepte dan met de kitlens mogelijk is.||De D3400 maakt correct belichte opnames met natuurgetrouwe kleuren.||Met de D3400 op Auto ISO koos de camera voor ISO 8.000. De scherpte lijdt onder de ruisonderdrukking, maar het resultaat is bruikbaar op klein formaat.”]

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.