Dit telezoomobjectief van Sigma biedt een groot zoombereik en belooft uitstekende prestaties - en dat alles voor een aanvaardbare prijs. Shoot ging ermee op stap voor een praktijktest.

Dit telezoomobjectief van Sigma biedt een groot zoombereik en belooft uitstekende prestaties – en dat alles voor een aanvaardbare prijs. Shoot ging ermee op stap voor een praktijktest.

In 2014 bracht Tamron zijn SP 150–600 mm f/5–6.3 Di VC USD op de markt. Door het grote zoombereik en de redelijke prijs viel dit objectief erg in de smaak bij natuur- en actiefotografen. Het antwoord van Sigma liet niet lang op zich wachten, en was verrassend: niet één, maar meteen twee objectieven, de 150-600mm f5-6.3 C DG OS HSM ‘Contemporary’ en de 150-600mm f5-6.3 C DG OS HSM ‘Sports’. Ze bieden hetzelfde zoombereik bij dezelfde maximale diafragma’s, en je zou dus kunnen denken dat het om twee keer hetzelfde objectief in een andere verpakking gaat. Maar het optisch ontwerp van beide lenzen is heel anders.

De Contemporary is in feite de rechtstreekse concurrent van de Tamron: een veelzijdig, compact en draagbaar telezoomobjectief. De Sports-versie is groter dan de Sigma Contemporary of de Tamron, en met een gewicht van 2,86 kg ook fors zwaarder. Ook de prijs ligt hoger, waardoor dit objectief duidelijk mikt op de professional of de gevorderde fotograaf. Het objectief is verkrijgbaar met lensvatting voor reflexcamera’s van Canon, Nikon of Sigma. Mocht je ooit van systeem veranderen, dan is kun je via de Sigma Mount Conversion service de lensvatting laten aanpassen.

Advertentie

 

Bouw en bediening

Het Sports- objectief is vervaardigd uit matzwart metaal en kunststof, en voelt oerdegelijk aan. Het wordt geleverd met een stoffen beschermkap en een metalen zonnekap, en is bestand tegen een regenbui en indringend stof. Via de forse statiefgondel kun je het objectief met een monopod of driebeenstatief gebruiken, wat gezien het aanzienlijke gewicht aan te raden is. Als het objectief op een statief staat, kun je de lens binnen de gondel laten roteren tussen landschaps- en portretoriëntatie; erg handig is dat je tijdens het draaien een klik hoort en voelt wanneer de lens exact 90 graden gedraaid is. Krachtpatsers die het objectief toch uit de hand willen gebruiken, kunnen de statiefgondel vervangen door een rubberen bescherming die het dragen comfortabeler maakt.

Aan de zijkant zitten vijf knopjes om instellingen te selecteren. De focusselector laat je kiezen tussen autofocus, autofocus met manuele overname en manuele focus. Je kan de autofocus over het hele scherpstelbereik van 260 centimeter tot oneindig laten werken, of beperken van 2,6 tot 10 meter of van 10 meter tot oneindig. Die laatste optie zou je bijvoorbeeld gebruiken bij een sportwedstrijd waar je zelf al ver van het deelnemersveld staat, of om te vermijden dat de lens gaat scherpstellen op een obstakel of hek tussen de camera en je onderwerp.

De derde schakelaar activeert de ingebouwde beeldstabilisatie (OS). Je kan kiezen voor de normale instelling voor OS; die probeert alle bewegingen tijdens het fotograferen te compenseren. Instelling 2 houdt geen rekening met beweging in horizontale richting, en is bedoeld voor wanneer je panning-opnames wilt maken waarbij je de camera ‘meetrekt’ met een bewegend onderwerp.

Met de laatste knop activeer je ‘custom’ instellingen die je zelf gekozen hebt via het apart aan te schaffen Sigma USB Dock. Zo kun je bijvoorbeeld de snelheden voor het scherpstellen aanpassen, andere afstanden voor de scherpstelbegrenzer instellen of andere opties voor de optische beeldstabilisatie kiezen. Via dat USB Dock kun je de lens ook voorzien van nieuwe firmware; dit voorjaar bracht Sigma een update uit die de autofocussnelheid verbeterde.

De zoomring aan de voorzijde draait soepel. Noot voor Nikon-gebruikers: de zoomrichting is anders dan op Nikkor-lenzen; je zoomt in door de ring naar links te draaien. Op de lens staan de posities 150, 180, 200, 250, 300, 400, 500 en 600 mm gemarkeerd. Je kunt de lens op elk van deze posities vergrendelen met de Lock-knop, en niet zoals op de meeste andere zoomlenzen alleen op de kortste afstand. Handig bijvoorbeeld voor wie alleen de verste brandpuntsafstand wil gebruiken.

Prestaties en conclusie

Om dit zoomobjectief in de praktijk uit te proberen trokken we naar dierenpark Planckendael en naar een rugbyveld. De beeldstabilisatie werkt prima; ingezoomd tot 600 mm kon ik scherpe foto’s maken op 1/80 van een seconde, waar je volgens de vuistregel op 1/600 zou moeten werken. De autofocus (in combinatie met een Nikon D750) werkt snel en is erg betrouwbaar.

Op maximaal diafragma is het midden van het beeld perfect scherp, maar de hoeken zijn dan op de kortere brandpunten iets zachter. Je bereikt de optimale scherpte door het diafragma een stopje dicht te draaien tegenover het maximum. Als je inzoomt, wordt de scherpte over het hele beeld goed. Bij maximaal diafragma is er zichtbare vignettering (donkere beeldhoeken), maar dat is prima te corrigeren in nabewerking, bijvoorbeeld via de lenscorrecties in Adobe Camera Raw of Lightroom. Hetzelfde geldt voor de heel minieme kussenvervorming.

Deze 150-600mm Sports-lens van Sigma is een aanrader voor natuur- en sportfotografie. Ze is duurder dan de Tamron 150-600 (en dan de zusterlens van Sigma zelf), maar kan de prestaties voorleggen om dat te verantwoorden. Ze kost evenveel als de Nikon 200-500mm (onze test), maar biedt een groter zoombereik en is weerbestendig.

Een minpunt dat al deze ‘betaalbare’ telezoomlenzen delen is de beperkte lichtsterkte; bij deze Sigma zit je op 600mm met een maximaal diafragma van f/6.3. Dat betekent dat je sneller in de hogere ISO-waarden zal moeten gaan om een korte sluitertijd te krijgen, en niet zo makkelijk een mooi onscherpe achtergrond krijgt als met een 400mm f/2.8 of 600mm f/4. Maar dat soort lenzen ligt buiten het bereik van de doorsnee fotoliefhebber – deze Sigma niet.

Prijs: 1.599 euro

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/24/145613_webplanckendaelsigma-3050.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/24/145613_webplanckendaelsigma-3037.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/24/145613_webu19schilde-3388.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/24/145613_150-600mm-f5-6-3-dg-os-hsm-s-740-752.jpg” caption=”||||||”]

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.