Bij modelfotografie in de studio komen alleen je achtergrond en één of meerdere modellen in beeld. Daarom is visagie een belangrijk onderdeel bij een shoot.

Bij modelfotografie in de studio komen alleen je achtergrond en één of meerdere modellen in beeld. Daarom is visagie een belangrijk onderdeel bij een fotoshoot.

Vergelijk bijgaande foto's. Op de voor-foto is het model ongeschminkt en werd de foto gemaakt met een opzetflitser op de camera. Bij de na-foto heeft het model de nodige visagie en hairstyling achter de rug.

Deze foto werd gemaakt met drie studioflitsers en een reflectiescherm. Twee studioflitsers werden gebruikt om de achtergrond spierwit te krijgen; de derde om het model van bovenaf te belichten. 

Advertentie

We laten het licht uit de hoogte komen, omdat dit natuurlijk aanvoelt. Het reflectiescherm werd gebruikt om schaduwen onder de neus en kin op te vullen.

Geef duidelijke aanwijzingen
Vergeet ook niet om je model instructies te geven. Het is maar al te makkelijk om de fout in de schoenen van het model te schuiven als de foto minder geslaagd is.

Stuur je model steeds naar het licht. Als fotograaf weet jij welke flitser gebruikt wordt als hoofdlicht. Meer ervaren modellen zullen dit dikwijls ook zien, maar minder ervaren modellen weten dit absoluut niet.

Leg het model uit wat de bedoeling is van de foto, en welk eindresultaat jij voor ogen hebt. Toon eventueel enkele voorbeelden van poses of doe een bepaalde pose even voor. Een beeld zegt dikwijls meer dan duizend woorden.

Kijk uit voor onflatterende poses. Jij hebt achteraf niets aan dergelijke foto’s en het model zal er niet echt tevreden mee zijn. Wees altijd tactvol met je opmerkingen en toon altijd respect voor je model.

Maak goede afspraken
Beginnende modellen werken vaak met TFCD (time for cd): je hoeft hen niet te betalen, maar bezorgt hen een cd met de afgewerkte beelden voor hun portfolio. Lever je foto's dan ook binnen een aanvaardbare en vooraf afgesproken termijn.

Een standaardcontract voor een fotomodel kun je downloaden bij dit artikel. Lees ook onze artikelen met make-uptips en de zoektocht naar een fotomodel.

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.