Het promofilmpje dat de schitterende camerakwaliteit van twee nieuwe Nokia-smartphones moet benadrukken blijkt vals te zijn.

Telefoonbakker Nokia stal deze week de show met twee smartphones die werken op het nieuwe besturingssysteem Windows 8. Maar het promofilmpje dat de schitterende camerakwaliteit moet benadrukken is vals.

De camera van de Nokia Lumia 920 bevat de PureView-technologie die volgens de telefoonmaker voor extra beeldstabilisatie zorgt. Die is zo geavanceerd dat de optimal image stabilization (OIS) vijftig procent effectiever zou zijn dan vergelijkbare functies in hoogwaardige digitale camera’s.

Ironisch genoeg blijkt het promofilmpje dat de beeldkwaliteit moet aantonen helemaal niet te zijn opgenomen met een Nokia-telefoon, maar met een professionele camera.

Advertentie

 

Spiegelbeeld
Website The Verge merkte al snel op dat er in het bewuste filmpje een weerspiegeling zit. In dat beeld zie je hoe het fietsende meisje wordt gefilmd vanuit een busje met behulp van een professionele camera en extra belichting.

Het filmpje is intussen de mop van de dag op het internet. Nokia heeft de flater al toegegeven en probeert op zijn website de zaak te nuanceren.

In de reactie zegt het bedrijf dat het vooral een filmpje wilde maken dat moet simuleren wat OIS mogelijk maakt. "We hadden er bij moeten zetten dat dit slechts een voorstelling van OIS is, en dat de PureView-stabilisatie pas later dit jaar beschikbaar is in bepaalde landen.”

Tegelijk benadrukt Nokia dat onderstaand filmpje wel met een Lumia 920 prototype met OIS werd gefilmd.
 

 

Wat Nokia heeft gedaan is beschamend, maar de telefoonmaker is natuurlijk niet de enige die zijn promovideo’s opsmukt. Net zoals fabrikanten van tandpasta en vermageringsproducten leveren telefoonmakers wel vaker ‘echte filmpjes' af die in praktijk zeer moeilijk te evenaren zijn.

Meer over de PureView-technologie lees je in onze recente test van de Nokia 808, die over een 41-megapixelcamera beschikt.

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.