Gisteren is Europa's oudste fotofestival, de Rencontres de la Photographie, van start gegaan. Het evenement vindt dit jaar voor de 49e keer plaats in het Zuid-Franse Arles.

Gisteren is Europa’s oudste fotofestival, de Rencontres de la Photographie, van start gegaan. Het evenement vindt dit jaar voor de 49e keer plaats in het Zuid-Franse Arles. Dit prachtige stadje aan de Rhône, met zijn Romeinse en middeleeuwse architectuur, zijn pleintjes met platanen, de geur van lavendel en pastis en de zon van de Provence, ontvangt 30 officiële en een veelvoud van onofficiële tentoonstellingen. De officiële tentoonstellingen lopen tot 23 september, maar het is vooral de openingsweek 2 tot en met 8 juli, met al zijn georchestreerde en spontane activiteiten, die de moeite waard is.
Dat ongedwongen aspect, de grote en kleine tentoonstellingen in cafés, restaurants, winkels, ad-hoc galerijen, de sympathieke vernissages met wijn en pastis, de onaangekondigde projecties en wandelende foto-evenementen, maakt de sfeer van de Rencontres uniek. De Place du Forum is het centrale punt, waar iedereen ’s avonds samenkomt vooraleer naar de projecties in het Antieke Theater of het Cloître Saint-Trophime te gaan. Schrik niet als je aan het tafeltje naast je Peter Lindbergh, René Burri of Carl de Keyzer herkent. Want daar staat Arles voor: Ontmoetingen. Inspiratie. Verrassingen. Zo ben ik ooit aan de praat geraakt met een kleine oude man, die Henri Cartier-Bresson bleek te zijn; heb ik een privé-gesprek gehad van bijna een uur met Lucien Clergue in diens privé-bibliotheek; en namen een paar toevallige ontmoetingen me mee naar de aperitief in het tuintje van Arno Minnkinens huisje. En toen de hilarische Joel-Peter Witkin zonder tolk viel, heb ik die taak een dagje overgenomen. Maar evengoed heb ik filosofische avonden beleefd met fotografiestudenten, nachtelijke fotosessies gedaan met een toevallig amalgaam van modellen en fotografen, en bleken vele fotografen ook uitstekende muzikanten… Om maar te zeggen, laat je verrassen!
 

Programma fotofestival Arles 2018

Het officiële tentoonstellingsprogramma kent dit jaar 6 basisthema’s: ‘America great again’, met tentoonstellingen van o.a. Raymond Depardon, Robert Frank, Paul Graham en Laura Henno; ‘Run comrade, the old world is behind you’, met o.a. de tentoonstellingen ‘1968, what a story – barricades, expression, repression’, ‘Paradise’ en ‘The train’, over de laatste reis van Robert Kennedy’s lichaam; ‘Augmented humanity’, met o.a. ‘The Hobbyist, looking for passion’ en ‘The last testament’ van Jonas Hendriksen; ‘The world as it is’, met tentoonstellingen over hedendaags Turkije, Tsjetsjenië en China; ‘Platforms of the visible’, nieuwe benaderingswijzen of documentaire fotografie; ‘Stylistic figures’, met werk van o.m. René Burri en William Wegman.
Er worden ‘dialogen gepresenteerd tussen Godard en Picasso, tussen Jane Evelyn Atwood en Joan Colom. Er zijn de ‘ontdekkingen’, tentoonstellingen van ontluikend talent, vaak in samenhang met internationale fotoprijzen, er is een gigantische ruimte vol met fotoboeken, en er is uiteraard een grote waaier van geassocieerde evenementen, waaronder de tentoonstellingen van de Luma Foundation. Het festival biedt ook tientallen één- en meerdaagse workshops aan, onder leiding van bekende namen; portfoliolezingen, fotoveilingen, signeersessies, lezingen, avondprojecties, de ‘Night of the year’, in de wijk ‘Trinquetaille’. Het ‘Off’ festival, ondertussen al bijna zo groot als het officiële, biedt ook elke avond (gratis) projecties aan, en de ondertussen beruchte ‘Nuit de la Roquette’, met een 20-tal projecties en evenementen in de oude Roquette-wijk.
Er is zoveel te doen, dat je bij aankomst beter een uurtje neemt om het aanbod te bestuderen en je keuzes te maken. En dan nog zal je overweldigd worden door allerlei spontane, onaangekondigde foto-evenementen. Vergeet dus niet voordat je gaat een collectie afdrukken in je reistas te steken en in een bar of restaurant te vragen om ze te mogen ophangen. Gegarandeerd dat honderden fotoliefhebbers (van studenten en amateurs tot curatoren en topfotografen) ze zullen zien!  Ikzelf heb jaren in restaurant La Bohème (6, rue Balze) tentoongesteld, en er mensen als Lucien Clergue, Willy Ronis en Jeff Dunas ontvangen.
Door Pascal Baetens

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.