De Icelava Warm to Cold Fader is een filter dat toelaat om de kleurtemperatuur van je foto of video te veranderen door eraan te draaien. Hoe werkt dat?

De Icelava Warm to Cold Fader is een filter dat toelaat om de kleurtemperatuur van je foto of video te veranderen door eraan te draaien. Hoe werkt dat?

De Icelava Warm to Cold fader is gebaseerd op hetzelfde principe als een variabel neutral density (ND) filter. Het bestaat eigenlijk uit twee ronde filters die ten opzichte van elkaar kunnen draaien. Bij een variabel ND filter wijzig je daardoor de sterkte van het filtereffect; bij de Icelava Warm to Cold Fader pas je de kleurtemperatuur aan tussen 2900 Kelvin (warm) en 6300 Kelvin (koel). Het effect is hetzelfde als wanneer je de kleurtemperatuur wijzigt met de witbalansinstelling op je camera: de kleuren worden 'koeler' (meer blauwig) dan wel 'warmer' (meer oranje). En net als bij de witbalansregeling kun je het filter gebruiken om een kleurzweem te corrigeren (bijvoorbeeld om het gelige licht van tungsten-gloeilampen witter te maken), dan wel om de kleurtemperatuur bewust 'fout' te zetten omwille van het visuele effect. Bij gebruik van de Warm to Cold fader mag je de camera wel niet op automatische witbalans laten staan, want dan zal hij proberen het filtereffect te compenseren.

Advertentie

Door aan het filter te draaien verander je de kleurtemperatuur: koel (boven), neutraal (midden), warm (onder).

Als je de kleurtemperatuur ook met de witbalansregeling kan aanpassen, waarom zou je dan een filter gebruiken? Een voordeel is alvast dat je meteen ziet wat het effect is als je een camera met optische zoeker gebruikt. Het gaat ook sneller dan wanneer je in een cameramenu moet duiken om de witbalans aan te passen, en je krijgt meteen visuele feedback wanneer je aan het filter draait. Wanneer je video maakt, kun je ook tijdens het filmen de kleurtemperatuur wijzigen, wat een bijzonder effect kan opleveren. Het filter is ten slotte ook nuttig voor 'analoge' fotografen die geen digitale witbalansregeling hebben.

De Icelava Warm to Cold Fader is vervaardigd uit hoogwaardig optisch glas, en heeft geen noemenswaardige impact op de scherpte. Bij gebruik van ultragroothoeklenzen (breder dan 20mm op full-frame) moet je wel uitkijken; net als bij variabel ND filters kunnen er door interferentie van de twee circulaire filters ongewenste effecten ontstaan.

Wegens de dubbele kleurfilter laat de Icelava Warm to Cold fader slechts 25% van het licht door, wat overeenkomt met een ND-filter met sterkte ND4 (twee stops verlies). Daardoor is hij ook goed bruikbaar om op een zonnige dag een deel van het zonlicht te blokkeren, zodat je sluitertijd binnen de flitssynchronisatie blijft.

De Fader is ook bruikbaar in combinatie met flitslicht.

De Icelava Warm to Cold Fader  is verkrijgbaar in filtermaat 58mm, 67mm, 72mm, 77mm en 82mm en kost tussen 159 en 199 euro, afhankelijk van het formaat. Hij is niet voor iedereen, maar wie graag snel met de kleurtemperatuur wil spelen vindt er een handig accessoire in. 

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2017/06/146269_icelavafader201605.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2017/06/146269_collagefotor.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2017/06/146269_collagefotor2.jpg” caption=”||||”]STCTSE Imaging (importeur STC)

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.