Op 19 april maakte World Photography Organisation tijdens een ceremonie in Londen de winnaars van de Sony World Photography Awards 2018 bekend. Sinds de start 11 jaar geleden is deze wedstrijd uitgegroeid tot de grootste fotowedstrijd ter wereld. Zowel amateurs als professionele fotografen kunnen meedingen naar één van de prijzen.

Op 19 april maakte World Photography Organisation tijdens een ceremonie in Londen de winnaars van de Sony World Photography Awards 2018 bekend. Sinds de start 11 jaar geleden is deze wedstrijd uitgegroeid tot de grootste fotowedstrijd ter wereld. Zowel amateurs als professionele fotografen kunnen meedingen naar één van de prijzen.
De elfde editie van de Sony World Photography Awards ontving een recordaantal van 319.561 inzendingen uit meer dan 200 landen over de hele wereld. Daaruit koos een internationale jury de verschillende winnaars. Professionele fotografen dienen een reeks van beelden in; de ‘Open’ competitie gaat op zoek naar het beste beeld van een amateurfotograaf. Daarnaast zijn er ook nationale competities en aparte wedstrijden voor jonge fotografen en studente.
Alle bekroonde foto’s werden gebundeld in het 2018 Sony World Photography Awards Book (216 pagina’s, £39,98).
www.worldphoto.org

 

Photographer of the Year

De hoofdprijs, de titel “Photographer of the Year”, werd uitgereikt aan de Britse fotograaf Alys Tomlinson voor haar fotoserie Ex-Voto. De fotografe wint 25.000 dollar. Haar werk werd door de jury geprezen wegens de hoogwaardige productie, technische precisie en gevoelige illustratie.
 

© Alys Tomlinson, U.K., 2018 Sony World Photography Awards

Actualiteit & Nieuws

Mohd Samsul Mohd Said uit Maleisië won de categorie Actualiteit & Nieuws met zijn reeks Life Inside the Refugee Camp. Meer dan 400.000 Rohinya zijn Myanmar ontvlucht om aan de vervolging van hun religie te ontsnappen en leven in vluchtelingenkampen.

© Mohd Samsul Mohd Said, Malaysia, 2018 Sony World Photography Awards

Advertentie

Contemporary Issues

Fredrik Lerneryd uit Zweden fotografeerde in de reeks Slum Ballet een balletschool in Nairobi (Kenia).

© Fredrik Lerneryd, Sweden, 2018 Sony World Photography Awards

Architectuur

Gianmaria Gava, Italië verkent de relatie tussen architectuur en meetkunde in zijn reeks Buildings.

© Gianmaria Gava, Italy, 2018 Sony World Photography Awards

Creatief

Florian Ruiz fotografeerde voor de reeks The White Contamination het landschap rond Fukishima. Met een geigerteller mat hij de aanwezige radioactiviteit en maakte die zichtbaar door zijn beeld te bewerken.

© Florian Ruiz, France, 2018 Sony World Photography Awards

Natuur & Wildlife

Roselena Ramistella uit Italië fotografeerde het rurale Sicilië voor haar reeks Deep Land.

© Roselena Ramistella, Italy, 2018 Sony World Photography Awards

Landschap

Luca Locatelli verkende de “marmeren vallei” in de Apuaanse Alpen. Hier wordt al sinds het Oude Rome marmer ontgonnen.

© Luca Locatelli, Italy, 2018 Sony World Photography Awards

Stilleven

Edgar Martins uit Portugal fotografeerde zelfmoordbrieven in een forensisch onderzoekscentrum. Zijn foto’s balanceren op de rand van onthullen en verbergen.

© Edgar Martins, Portugal, 2018 Sony World Photography Awards

Portret

Voor zijn reeks The Last of The Crooners portretterde Tom Oldham crooners die wekelijks optreden in de The Palm Tree pub in Bow, E3. Deze pub heeft de authentieke atmosfeer van het East End bewaard.

© Tom Oldham, United Kingdom, 2018 Sony World Photography Awards

Sport

Balazs Gardi uit Hongarije won met Buzkashi de categorie Sport. Buzkaschi is een eeuwenoude sport uit Centraal-Azië; het is te vergelijken met polo, maar in plaats van een bal proberen de spelers een kadaver van een geit of kalf in het doel te brengen.

© Balazs Gardi, Hungary, 2018 Sony World Photography Awards

Open

Veselin Atanasov uit Bulgarije won de Open competitie voor amateurfotografen. Voor de tien categorieën in deze competie mocht telkens slechts één foto ingezonden worden. Atanasov begon in 2014 met fotograferen. Hij heeft met zijn winnende foto de herfst in het Centraal Balkan Nationaal Park vastgelegd. Hij ontvangt een prijs van 5.000 dollar.

© Veselin Atanasov, Bulgaria, 2018 Sony World Photography Awards

Studentfotograaf van het Jaar

Samuel Bolduc uit Canada werd winnaar van de competitie voor studenten met zijn fotoserie The Burden. Het werk illustreert de last van plastic afval voor natuur en milieu en onderstreept de noodzaak om een halt toe te roepen aan deze vorm van vervuiling. Bolduc vertegen­woordigt het College de Matane, Quebec en wint voor 30.000 euro aan Sony fotoapparatuur voor zijn school.

© Samuel Bolduc, Canada, 2018 Sony World Photography Awards

 
© Samuel Bolduc, Canada, 2018 Sony World Photography Awards

Jeugdfotografe van het jaar

De zestienjarige Megan Johnson uit de Verenigde Staten won in de categorie voor fotografen van 12-19 jaar. Johnson viel in de prijzen met haar foto “Still”. De zwart-witfoto, genomen met een iPhone op de kliffen vlakbij haar huis in Connecticut, toont de complexe en ingewikkelde eenzaamheid die de fotografe in het dagelijks leven tegenkomt.

© Megan Johnson, United States of America, 2018 Sony World Photography Awards

Belgium National Award

Fotografe Ingrid Vekemans won de 2018 Belgium National Award. Haar bekroonde foto toont een chimpansee in het Kibale Forest in Oeganda.
Ingrid Vekemans woont in Lier en leerde zichzelf de kneepjes van natuurfotografie. Sinds haar eerste reis in 1994 is ze gefascineerd door Afrika (ze schreef hierover een artikel in Shoot 52). In het Kibale Forest observeerde ze chimpansees. “Hen fotograferen was niet makkelijk. Ze zitten hoog in de bomen; en op de begane grond bewegen ze erg snel. Ik moest heel snel reageren als ze even stilzaten. Deze chimpansee nam heel even een pose aan die me menselijk leek – de foto toont hoe nauw verwant wij zijn.”

© Ingrid Vekemans, Belgium National Award, 2018 Sony World Photography Awards

ZEISS Photography

Award 2018

De Belgische fotograaf Nick Hannes won de ZEISS Photography Award 2018 met zijn fotoreeks ‘Garden of Delight’. De winnende serie van Hannes werd gefotografeerd tijdens vijf reizen in 2016 en 2017 en belicht vermaak en consumptiedrang in Dubai.
Nick Hannes fotografeerde op locaties gaande van een prototype van een vakantievilla onder water tot een ijsbar in een winkelcentrum in Dubai. In zijn werk verkent de fotograaf ideeën rondom globalisering en kapitalisme en roept vragen op over authenticiteit en duurzaamheid.

© Nick Hannes, Belgium, ZEISS Photography Award
Saudische toeristen drinken warme chocolademelk in de Chillout Ice Lounge, een bar met ijssculpturen in het Oasis winkelcentrum in Dubai.

 
© Nick Hannes, Belgium, ZEISS Photography Award
Een butler verwelkomt bezoekers bij het prototype van The Floating Seahorse, een onderwatervilla in ‘Heart of Europe’, een kunstmatige archipel voor de kust van Dubai. Een villa kost 2,5 miljoen euro maar de persoonlijke butler is inbegrepen.

Candida Höfer

De Duitse fotografie Candida Höfer ontving de Outstanding Contribution to Photography Award. Zij studeerde film in Düsseldorf, en werd bekend met foto’s uit het Liverpool van de jaren `60 en van Turkse gezinnen in Duitsland. Internationaal bekend werd ze met haar kleurrijke fotografie op groot formaat. Haar krachtige beelden van weidse, lege ruimtes maken deel uit van belangrijke collecties over de hele wereld en zijn te bewonderen in toonaangevende internationale musea.

© 2018 Candida Höfer, VG Bild-Kunst, Bonn. Courtesy Ben Brown Fine Arts
Trinity College Library, Dublin, 2004.

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.