Het 'Accent AI' filter heldert de schaduwen onder de pier op, verhoogt de verzadiging van zee en licht, en verscherpt het kiezelstrand.

De nieuwe versie van beeldbewerkingssoftware Luminar biedt automatische fotoverbetering die zelf nagaat wat er aan een foto moet veranderen. Werkt dat echt?  Luminar is een van de vele alternatieven voor Photoshop die de laatste jaren opdoken. Een troef is dat je het programma kan aanpassen aan jouw eigen kundigheid. Voor beginners zijn er voorinstellingen waarmee […]

De nieuwe versie van beeldbewerkingssoftware Luminar biedt automatische fotoverbetering die zelf nagaat wat er aan een foto moet veranderen. Werkt dat echt? 
Luminar is een van de vele alternatieven voor Photoshop die de laatste jaren opdoken. Een troef is dat je het programma kan aanpassen aan jouw eigen kundigheid. Voor beginners zijn er voorinstellingen waarmee je in één klik een beeld aanpast – vergelijk ze met de bekende filters in Instagram. Meer ervaren gebruikers kunnen elke instelling afzonderlijk naar hun hand zetten via schuifregelaars.
Voor de prijs moet je het ook niet laten: Luminar kost eenmalig 59 euro, terwijl je de nieuwste versie van Photoshop alleen kqn krijgen in een abonnement (samen met Lightroom) dat je 12,09 euro per maand kost. Tot voor kort was de software van MacPhun (what’s in a name) alleen voor Mac beschikbaar, maar daar komt verandering in: de nieuwe versie voor Mac én Windows van Luminar wordt dit najaar verwacht.

Slimme filters in Luminar

Het ‘Accent AI’ filter heldert de schaduwen onder de pier op, verhoogt de verzadiging van zee en licht, en verscherpt het kiezelstrand.

 
De grote nieuwigheid in Luminar 2017 is het ‘Accent AI’ filter. Dat gebruikt artificiële intelligentie om een foto te analyseren, en kan bijvoorbeeld bepaalde structuren en voorwerpen op de foto herkennen. Het filter analyseert vervolgens hoe elke aparte zone op de foto geoptimaliseerd kan worden. Stel dat je iemand gefotografeerd hebt op een groen grasveld met een blauwe lucht als achtergrond: in theorie zal Accent AI dan een andere bewerking toepassen op persoon, gras en lucht.
Dat klinkt goed, maar werkt het ook? Eerlijk: beter dan verwacht. Ik liet een pak testfoto’s los op Luminar, en in heel wat gevallen stelde het programma zinnige aanpassingen voor. Bij een portret in een bos worden de schaduwen opgehelderd en het groen van het lover dikker aangezet, terwijl de huidtinten onaangeroerd blijven. In een landschapsfoto wordt de voorgrond opgehelderd en de lucht dieper blauw gemaakt. Je dient eigenlijk alleen de sterkte van het filter in te stellen met een schuifregelaar; meestal kwam ik uit op een waarde van 40 tot 60%. Op 100% is het filtereffect in de meeste gevallen te sterk naar mijn smaak.

Handwerk

Werk je liever manueel, dan vind je in Luminar alle vertrouwde functies.

 
Geen fan van automatische fotobewerking, of deze nu intelligent is of niet? Dan ga je aan de slag met de manuele aanpassingen in Luminar. Kleurtemperatuur, belichting, schaduwen en hooglichten, verzadiging en helderheid, scherpte, vignettering: alle verwachte instellingen zijn er te vinden en ook sommige unieke, zoals een simulatie van een polarisatiefilter om de lucht blauwer te maken. Net als in Photoshop kun je werken met lagen en maskers, al zijn de mogelijkheden beperkter. Luminar is bedoeld om één beeld te bewerken, terwijl je in Photoshop makkelijk meerdere foto’s kunt combineren tot een nieuwe compositie.
In elk geval: met Luminar heeft Photoshop er weer een concurrent bij, en dat is op zich al een goede zaak. Proberen kost niets: er is een gratis proefversie.

Advertentie

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.