In februari kondigde Canon twee nieuwe reflexcamera's aan. De EOS 800D en EOS 77D zijn vanbinnen identiek: dezelfde beeldsensor, dezelfde beeldprocessor en hetzelfde autofocussysteem. Waarin zitten de verschillen, en wat is de beste camera voor jou? •

In februari kondigde Canon twee nieuwe reflexcamera's aan. De EOS 800D en EOS 77D zijn vanbinnen identiek: dezelfde beeldsensor, dezelfde beeldprocessor en hetzelfde autofocussysteem. Waarin zitten de verschillen, en wat is de beste camera voor jou?

Met de twee nieuwkomers erbij bestaat het gamma EOS spiegelreflexcamera's van Canon nu al uit vijftien toestellen. Om je daarin te orïenteren, kun je eigenlijk het best afgaan op het aantal cijfers in de productnaam. Hoe minder cijfers, hoe professioneler het product. Zo begint het gamma bij de EOS 1300D voor absolute beginners en eindigt het bij de EOS 5D-serie en het snelheidsmonster, de EOS-1D X Mark II.

Met die cijferlogica in het achterhoofd kunnen we de EOS 800D en EOS 77D plaatsen. Deze camera’s gebruiken dezelfde interne onderdelen, en leveren daarom in identieke omstandigheden dezelfde beeldkwaliteit. Het verschil? Dat zit hem vooral in het doelpubliek. De 800D mikt op beginnende fotografen, die in het begin vertrouwen op automatische functies en stapje voor stapje meer willen bijleren over fotografie. De 77D daarentegen is bedoeld voor de gevorderde fotograaf die meer controle over het eindresultaat wil. Dat verschil vertaalt zich in meer klassieke bediening, die nauw aanleunt bij die van de 80D.

Advertentie

 

Bouw en bediening

Zelfs aan de buitenkant is er weinig verschil tussen de EOS 800D en EOS 77D. Ze zijn even groot en bijna even zwaar – de 77D brengt een tiental gram meer op de weegschaal. Beiden bevatten een optische zoeker die zowat 95% van het beeld toont (minder dan de EOS 80D, waar de optische zoeker 100% toont), en een 3-inchscherm dat kan uitklappen en ronddraaien.

Pas als je de knopjes, wieltjes en andere bedieningselementen van nabij bekijkt, wordt het onderscheid duidelijk. De 800D bevat bovenaan rechts een keuzewiel voor de opnamestand. Op de 77D staat dat wiel linksboven; aan de rechterkant zit een extra monochroom status-lcd waarop je de opname-instellingen kan aflezen. De 800D heeft aan de voorzijde één enkele instelschijf voor sluitertijd en/of diafragma, en vier losse functietoetsen voor witbalans, AF-werking, beeldstijl en transportmodus rond de centrale Set-toets. De 77D heeft nog zo’n tweede schijf achteraan, waarmee je het diafragma instelt. Door op deze schijf te klikken, activeer je de instelling voor witbalans, AF-werking, beeldstijl en transportmodus. Het laatste fysieke verschil is de AF-ON knop op de 77D.

Dat de 800D bedoeld is voor de beginnende fotograaf, blijkt ook duidelijk uit het cameramenu. Dat is zeer grafisch, en toont waar de verschillende instellingen voor dienen. Zet de camera bijvoorbeeld op sluitertijdvoorkeuze, en het menu toont een schaal met de sluitertijden tussen 30 seconden en 1/4000 seconde. Wanneer je de sluitertijd verandert, geeft het menu met korte beschrijvingen aan waarvoor deze bruikbaar zijn (van lang naar kort): 'Geschikt voor nachtopnames', 'Bewegingsonscherpte vastleggen, bijvoorbeeld voor rivieren', 'Geschikt voor pannen of soortgelijke opnames', 'Geschikt voor algemene fotografie; 'Bewegende personen en voertuigen vastleggen alsof ze stilstaan'. Hoe summier ook, dit menu maakt beginners snel vertrouwd met het effect van verschillende instellingen. Het menu van de 77D is traditioneler, maar bevat wel extra opties voor intervalopnames en opnames met zeer lange sluitertijd.

De 800D en 77D hebben niet alleen WiFi aan boord maar nu ook Bluetooth. Dat maakt het koppelen van de camera met de Canon Connect app op een smartphone wat eenvoudiger – zeker op Android-telefoons, waar je dankzij de NFC-technologie beide toestellen gewoon tegen elkaar moet houden om ze te koppelen.

Prestaties

In mijn tests merk ik geen verschillen tussen beide camera's als het op beeldkwaliteit of snelheid van de autofocus aankomt. In normale fotomodus werkt het klassieke autofocussysteem met 45 autofocuspunten snel en goed. In Live View en tijdens het filmen wordt het Dual Pixel CMOS AF systeem gebruikt. Dat werkt net iets trager, maar slaagt er redelijk goed in om bewegende onderwerpen te blijven volgen.

De ruisonderdrukking bij hoge gevoeligheden werkt goed. Tot ISO 3.200 blijft detail bewaard; bij hogere gevoeligheden gaat de scherpte achteruit. Pas bij de 'uitgebreide' gevoeligheid boven ISO 25.600 treedt er kleurruis op.

Met de standaard beeldstijl produceert de camera jpeg-opnames met levendige kleuren. De lichtmeting is niet zo vergevingsgezind als je van een beginnerscamera zou verwachten; in contrastrijke situaties kan het geen kwaad om een derde tot een halve stop te onderbelichten om uitgebrande delen te voorkomen.

Beide camera's zijn aan elkaar gewaagd inzake kwaliteit en prestaties. De verschillen zitten hem in de bediening. Voor wie haar of zijn eerste stappen zet in de fotografie, is de 800D de betere keuze van de twee, vooral dankzij het verhelderende menu. Wie meer manuele controle over instellingen wil, zal dankbaar zijn voor de extra knopjes op de 77D. Mooie foto's maken kan met allebei.

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2017/24/146331_webeos800dambient02.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2017/24/146331_webeos77dtop.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2017/24/146331_webeos77dlifestyle16.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2017/24/146331_webgent-0008.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2017/24/146331_webgent-0006.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2017/24/146331_webimg0167.jpg” caption=”||De 77D heeft een monochroom statusscherm.||Zowel de EOS 800D als de 77D hebben WiFi en NFC aan boord.||In jpeg-opnames krijg je levendige kleuren.||De 24 megapixelsensor legt veel detail vast. Maar om overbelichting te voorkomen moet je soms belichtingscompensatie gebruiken.||De klassieke autofocus werkt snel; in Live View is hij iets trager.”]

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.