Photolemur lijkt op het eerste gezicht het zoveelste stuk software om foto's te verbeteren. Het gebruikt echter artificiële intelligentie om te bepalen wat er juist verbeterd moet worden. Hoe slim is die in het echt?

Photolemur lijkt op het eerste gezicht het zoveelste stuk software om foto's te verbeteren. Het gebruikt echter artificiële intelligentie om te bepalen wat er juist verbeterd moet worden. Hoe slim is die in het echt?
 

In de meeste software voor fotobewerking zit wel een of andere functie om je foto's 'automatisch" te verbeteren. Dat houdt meestal in dat het contrast en de kleurverzadiging verhoogd worden, en soms ook dat de schaduwpartijen wat opgehelderd worden. Soms levert dat een aanvaardbaar resultaat op, soms lijkt het nergens op. Het probleem is dat de meeste software alleen heel algemene eigenschappen van een foto kunnen analyseren, zoals belichting en contrast. Ze hebben geen idee wat er juist op de foto staat, en kunnen daar dan ook geen rekening mee houden.

Photolemur gebruikt een andere aanpak. De software is gebaseerd op artificiële intelligentie die probeert te herkennen wat er op de foto staat. Photolemur kan volgens de makers zaken identificeren zoals gezichten, huid, gebouwen, lucht, bomen, en de horizon. Het gebruikt dan aangepaste optimalisaties voor elke foto. Ook de EXIF-informatie wordt gebruikt, bijvoorbeeld om te weten of een foto bij zonsondergang werd gemaakt. Dat klinkt goed, maar werkt het ook?

Advertentie

In gebruik

Photolemur is nu al beschikbaar voor Mac; de Windows-versie volgt later dit jaar. Het programma kan overweg met jpeg- en raw-bestanden. Foto's laten bewerken door Photolemur is kinderspel. Je opent de gewenste foto of foto's, en laat de software haar werk doen. In het hoofdvenster zie je na enkele seconden de bewerkte versie verschijnen. Je kan op een oog-icoontje klikken om de originele foto te zien, of een gesplitste voor/na-weergave oproepen; deze werkt helaas alleen met een splitsing tussen links/rechts, terwijl voor sommige foto's een splitsing boven/onder handiger zou zijn.

Op deze foto verbeterde Photolemur de witbalans kleurverzadiging en het contrast, en maakte het de schaduwpartijen lichter.

Onder de foto staat een schuifregelaar waarmee je de sterkte van de aanpassing kunt wijzigen; er zijn vier stappen naar 'Realistic' en vier naar 'Vivid'. Ben je tevreden met het resultaat, dan klik je op Export om de geselecteerde foto of foto's op te slaan. Door dat te doen, laat je de artificiële intelligentie bijleren: Photolemur gaat ervan uit dat je tevreden bent met foto's die je exporteert. Van foto's die je niet exporteert, weet Photolemur dat het resultaat niet overtuigend was. Hoe vaker je het programma gebruikt, hoe beter het dus zou moeten worden. Je kunt foto's ook rechtstreeks naar sociale media exporteren. Buiten een crop-tool zijn er geen andere manieren om foto's te bewerken. Photolemur is dus geen Photoshop-alternatief.

Met de schuifregelaar maak je het resultaat realistischer of juist veel extremer.

Slim genoeg?

Ik liet Photolemur los op een honderdtal zeer uiteenlopende foto's. De resultaten zijn nogal wisselvallig. In heel wat gevallen doet Photolemur zeer geslaagde aanpassingen: kleur, contrast en witbalans worden verbeterd, schaduwen opgehelderd. De software zet zelfs de horizon recht. Sommige aanpassingen zijn heel subtiel; bij een portretfoto maakte Photolemur de kaken iets minder bol, zodat de persoon op de foto slanker lijkt. Vooral bij landschappen en natuurfoto's komen de aanpassingen realistisch over. Als er personen op de foto staan is het resultaat over het algemeen echter minder naar mijn smaak. Huidtinten zien er met de standaardaanpassing soms onnatuurlijk uit: soms wordt huid te zacht gemaakt, zodat je de huis van een barbie-pop krijgt. Op termijn zou Photolemur uit die fouten moeten leren, maar gedurende mijn ervaringen met het programma merkte ik daar nog niet veel van.

Bij huidtinten slaat het programma de bal vaak mis.

De aanpak van Photolemur is veelbelovend, en in veel gevallen werkt het nu al beter dan de automatische correctie van andere softwarepakketten. Het grootste voordeel van het programma – alles gaat automatisch – is voor de echte fotoliefhebber meteen ook de voornaamste beperking.

Photolemur bevat ook nog een crop-tool.

Prijs: 29 dollar

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2017/03/146260_sizedphotolemuraanpassing.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2017/03/146260_sizedphotolemurbijsturen.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2017/03/146260_sizedphotolemurcrop.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2017/03/146260_sizedphotolemurportret.jpg” caption=”||||||”]

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.