Handschoenen houden je vingers warm als het buiten koud is, maar kunnen het lastig maken om je camera of aanraakscherm te bedienen. We gaan op zoek naar aangepaste handschoenen voor fotografen.

Voor wie snel last heeft van koude handen, is de winter niet het leukste seizoen. Dikke wanten of handschoenen houden je handen wel warm, maar maken het zo goed als onmogelijk om de fijne knopjes en instelwieltjes van een camera te manipuleren – om nog maar te zwijgen van de aanraakschermen die op steeds meer camera’s opduiken. Omdat die schermen niet reageren op druk maar op de elektrische lading van je huid, werken ze niet als je gewone handschoenen draagt.

Ik heb zelf een tijd gewerkt met wollen handschoenen zonder vingertoppen, maar vond dat geen goede oplossing: door het temperatuurverschil tussen de top en de rest van de vinger voelden mijn vingertoppen nog kouder aan. Dus ging ik op zoek naar een warm en comfortabel alternatief. 

Burton Powerstretch Liner

Burton is een Amerikaans merk dat snowboards en de bijhorende kledij maakt. De handschoenen Powerstretch Liner (34,95 euro) zijn bedoeld als onderlaag (liner) voor snowboardwanten, maar kunnen ook zelfstandig gedragen worden zolang de temperatuur niet onder het vriespunt daalt. De binnenzijde van de vingers en de palm zijn afgewerkt met het materiaal Screen Grab. Dat zorgt voor een goede grip, en laat je toe om aanraakschermen te bedienen.

Advertentie

Ik vond de Powerstretch Liner comfortabel om te dragen, en het fleecemateriaal isoleert goed tegen de wind. Ze zijn echter niet waterafstotend; tijdens een regenbui zogen ze zich vol vocht, dat slechts traag droogde. 

De Screen Grab afwerking op de palm zorgt voor een goede grip.

MacWet Climatec

De Britse McSport Group (verdeeld door Degreef & Partner) ontwikkelde oorspronkelijk handschoenen voor waterskiërs. De MacWet Climatec (39,95 euro) combineert twee materialen: een warme fleecevoering binnenin en een wind- en waterdichte voering op de rug. Op de manchet zit een klittenbandsluiting waarmee je de handschoen stevig kunt afsluiten over je pols.

Ik was eerst vrij sceptisch over deze handschoen, omdat ze heel dun aanvoelt. Daardoor zit ze als gegoten – mits je de juiste maat kiest, natuurlijk. Aanraakschermen en fijne knopjes bedienen ging probleemloos. De isolerende eigenschappen zijn vergelijkbaar met de Burtons: goed winddicht en adequaat bij temperaturen tot tegen het vriespunt. De waterbestendigheid is beter dan bij de Burtons, en ze drogen ook sneller.

Op de manchet van de MacWet Climatec zit een klittenbandsluiting.

Vallerret Markhof Pro

Het piepjonge Noorse bedrijf Vallerret werd in 2014 opgericht door outdoorfotografen Stine Lyng Jørgensen en Carl van den Boom. Omdat ze geen handschoenen vonden die aan hun noden voldeden, besloten ze om er zelf te gaan ontwerpen.

Hun Markhof Pro (69,95 euro) bestaat uit een binnenlaag (liner) uit merinowol, met daarover een wind- en waterbestendige buitenlaag (shell). De handpalm en de binnenkant van de vingers is afgewerkt met een antislipmateriaal (detail: de afbeelding op de palm stelt Mount Cook voor, een berg op Nieuw-Zeeland). Op de handrug zit een zakje met ritssluiting waarin je een geheugenkaart of microvezeldoekje kunt plaatsen. Voor extra warmte stop je in dit zakje een chemische handwarmer.

Knopjes en wieltjes instellen lukt me nog redelijk met de Markhof Pro; maar om een aanraakscherm te gebruiken, moet de tip van de wijsvinger omgeplooid worden zodat je vingertop bloot komt te liggen, wat ik niet ideaal vind. Een magneet houdt de tip omgeplooid als je deze ‘FlipTech’-opening uit de weg wil houden. Ook bij temperaturen onder nul bleef de Markhof Pro lekker warm, en een lichte regenbui vormde geen probleem. Een prima handschoen, alleen jammer dat ze niet werkt met aanraakschermen.

De tippen van duim en wijsvinger kunnen omgeplooid worden.

The Heat Company HEAT3 System

The Heat Company is een Oostenrijkse onderneming die sinds 1994 handschoenen, inlegzolen en chemische handwarmers produceert voor sport, jacht en outdooractiviteiten. Het nieuwe HEAT3 System werd ontwikkeld voor de special forces van het Oostenrijkse en het Duitse leger, en uitgetest tijdens een expeditie naar de Zuidpool. Het bestaat uit drie lagen: een dunne handschoen (liner), een dikke want (shell) en een isolerende overtrekwant (hood), die je naar believen kunt combineren.

De Tactility liner (fleece) en de Merino liner (merinowol).

Bij de liners is er keuze uit drie. De Tactility liner (19,90 euro) is vervaardigd uit fleece; de tippen van duim, wijs- en middenvinger zijn afgewerkt met geleidend materiaal, zodat ze werken met aanraakschermen. Dat is ook het geval voor de Merino liner (29,90 euro) uit merinowol.

De Durable liner (49,90 euro) uit polyester en schapenleer is de warmste van de drie, maar is minder goed bruikbaar met aanraakschermen: net als bij de Vallerret moet je de tip van de wijsvinger omplooien om een touchscreen te bedienen. Van de drie vond ik persoonlijk de Merino liner de handigste.

De Smart shell (links) en de Full Leather shell (rechts).

Zolang het niet te koud is kun je de liners op zich gebruiken. Voor extra warmte gaat er een shell over. Hier gaat de keuze tussen de Smart (130 euro) en de geitenleren Full Leather (170 euro). De constructie van beide is dezelfde: een warme binnenlaag en een water- en winddichte buitenlaag beschermen tegen de kou. De ontspanknop induwen lukt nog met de shell over de liner, maar om instellingen te wijzigen moet je een ritssluiting op de handpalm openen, zodat je de top van de want kan omklappen. Bij de Smart shell kun je ook nog de top van je duim vrijmaken. Van de twee voelt de Full Leather het warmste aan; die bevat ook nog een extra manchet om je mouw tegen stuifsneeuw te beschermen. Met een van deze shells over de Merino liner hield ik ook bij temperaturen onder het vriespunt warme handen. Blijf je lang buiten, dan kun je HEAT3 nog extra warmte laten afgeven: zowel op de handrug van de liners als aan de bovenkant van de vingers van de shell zit een zakje waarin chemische handwarmers passen.

In het zakje van de shell past een chemische handwarmer; de Polar Hood zorgt voor extra isolatie.

De derde laag van het HEAT3-systeem is de Polar Hood (59,90 euro), een water- en winddichte nylonwant die in extreme weersomstandigheden over de shell schuift. Je verliest dan wel elke mogelijkheid om fotomateriaal te manipuleren. Ik zou ze alleen gebruiken tijdens verplaatsingen en als het echt berekoud is.

Het HEAT3-systeem is niet goedkoop, maar het biedt de beste bescherming tegen vrieskou. Dankzij de openklappende shell kun je toch makkelijk je camera-instellingen wijzigen en de ontspanknop bedienen.

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2017/03/146254_0opener-8145.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2017/03/146254_1burton.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2017/03/146254_2macwet.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2017/03/146254_3valleret.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2017/03/146254_4liners.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2017/03/146254_5durable.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2017/03/146254_6shells.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2017/03/146254_7wartme.jpg” caption=”||||||||||||||”]

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.