Deze 85mm-lens is de derde in Tamrons nieuwe reeks lichtsterke objectieven met beeldstabilisatie. Voor wie is hij bedoeld, en hoe presteert hij?

Deze 85mm-lens is de derde in Tamrons nieuwe reeks lichtsterke objectieven met beeldstabilisatie. Voor wie is hij bedoeld, en hoe presteert hij?
 

Met een brandpuntsafstand van 85 mm is Tamrons nieuwkomer in de wieg gelegd als portretlens, zowel voor full-framecamera's als voor cropcamera's. Voor die laatste levert hij ongeveer dezelfde beeldhoek als een 135mm-lens op full-frame. Door het grote diafragma van f/1.8 kun je met een beperkte scherptediepte werken.

Advertentie

Op een cropcamera krijg je de beeldhoek van een 135mm portretlens op full-frame.

Net als bij als de SP 35mm f/1.8 Di VC USD en de SP 45mm f/1.8 Di VC USD (getest in Shoot 47) koos Tamron niet voor f/1,4, om zo de prijs en het gewicht lager te houden. Want met een lengte van 91 mm, diameter van 85 mm en een gewicht van 700 gram is de SP 85mm al groter dan de f/1.8 85mm-lenzen van Canon en Nikon. Voor die extra dimensies krijg je wel ingebouwde optische beeldstabilisatie. Hierdoor kun je met iets langere sluitertijden uit de hand fotograferen.

Aan de voorzijde van de lens zit een brede focusring waamee je manueel kunt scherpstellen. Een knopje aan de zijkant schakelt tussen autofocus en manuele focus, en een tweede knopje schakelt de beeldstabilisatie in of uit. Het objectief is volgens Tamron bestand tegen indringend vocht. Een lichte regenbui kan geen kwaad, maar je moet er niet mee onder de douche gaan staan. 

Prestaties

Bij grote diafragma's wordt de achtergrond mooi onscherp.

De autofocus werkt snel en haast geruisloos. Bij de grootste diafragma's (f/1,8 tot f/2,8) is de scherptediepte wel zo gering dat je erg nauwgezet moet scherpstellen. Het helpt om scherp te stellen via het schermpje van je camera en daarbij in te zoomen op het punt waarop je wil focussen.

De scherpte is goed tot zeer goed, zelfs op de grootste opening. De scherpste resultaten levert deze lens met diafragma's van f/4 tot f/8. Er is nauwelijks vervorming en de gekleurde randen op de grens tussen licht en donker die we op de SP 35mm opmerkten, zijn in onze testopnames niet te bespeuren. Bij de grootste diafragma's zijn de hoeken wat donkerder (vignettering), maar bij portretfoto's stoort dat eigenlijk niet. De vignettering is overigens perfect te corrigeren in de nabewerking.

Van de SP 35mm en de SP 45mm waren we niet zo onder de indruk, maar de SP 85mm is een zeer goede lens. Hij is groter, zwaarder en ook duurder dan vergelijkbare objectieven, maar kan de prestaties voorleggen die dat verantwoorden. Wie een uitmuntende portretlens voor een reflexcamera zoekt, moet dit objectief zeker overwegen.

 Prijs: 859 euro (mei 2016)

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/34/145941_wf016nikontopside20160203.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/34/145941_wthomastamron-17.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/34/145941_thomastamron-59.jpg” caption=”||Het grote diafragma zorgt voor een aangename achtergrondonscherpte (f/1.8, 1/400, ISO 100, 85mm op Canon EOS 100D)||Op een camera met cropsensor krijg je de beeldhoek van een 135mm portretlens op full-frame (f/5.6, 1/200, ISO 200 op Canon EOS 100D)”]

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.