Nu haast iedereen een smartphone met ingebouwde camera in de broekzak of handtas heeft zitten, worden er minder digitale camera's verkocht. De cameramarkt wordt steeds meer gedomineerd door de betere - en duurdere - modellen.

Nu haast iedereen een smartphone met ingebouwde camera in de broekzak of handtas heeft zitten, worden er minder digitale camera's verkocht. De cameramarkt wordt steeds meer gedomineerd door de betere – en duurdere – modellen.

Op de IFA beurs in Berlijn stelde marktonderzoeker GfK de verkoopcijfers van de eerste jaarhelft voor. In die periode lag de totale omzet op de cameramarkt tien procent lager dan in de eerste helft  van 2014. De terugval wordt verklaard door de forse daling van het aantal verkochte compactcamera's. Vooral de eenvoudige compactcamera's worden compleet verdrongen door de smartphone en worden een uitstervend ras. Compactcamera's met een grote optische zoom (20x of meer) of een grote beeldsensor houden wel stand.

Camera's met verwisselbare lenzen zijn nu al goed voor 68 procent van de omzet van cameramakers. De verdeling binnen dat segment is drie kwart voor reflexcamera's en één kwart voor compacte systeemcamera's. De gemiddelde verkoopprijs van een camera met verwisselbare lenzen ligt hoger dan vorig jaar: 768 euro voor een reflexcamera, en 565 euro voor een systeemcamera. De hogere prijs is te verklaren door de populariteit van camera's met full-frame sensor, die gemiddeld voor 2.155 euro over de toonbank gaan.

Advertentie

Het grote succesverhaal zijn actioncams. Deze markt groeide met maar liefst 55 procent, ten koste van traditionele camcorders. 

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.