De Olympus OM-D E-M5 kreeg een update. De blikvanger is het vernieuwde systeem voor beeldstabilisatie, dat ook extra mogelijkheden opent.

De Olympus OM-D E-M5 kreeg een update. De blikvanger is het vernieuwde systeem voor beeldstabilisatie, dat ook extra mogelijkheden opent voor foto en video. 

De originele E-M5 was de eerste in de reeks OM-D-systeemcamera’s. In de OM-D-familie zit hij tussen het professionele topmodel E-M1 en het instapmodel E-M10 in. In februari introduceerde Olympus de Mark II-versie, een update die de E-M5 veelzijdiger en capabeler maakt.

De Mark II behoudt het klassieke design dat verwijst naar de OM-camera’s uit het analoge verleden van Olympus. De vormgeving is lichtjes aangepast zodat de camera nog wat beter in de hand ligt, en de positie en de vorm van een aantal bedieningselementen zijn gewijzigd. Daardoor is bijvoorbeeld het achterste instelwiel boven op de camera beter bruikbaar dan op de eerste versie, waar het dicht tegen de elektronische zoeker stond. De resolutie bleef ongewijzigd op 16 megapixel. De E-M5 Mark II kreeg wel een betere elektronische zoeker, en heeft wifi aan boord.

Advertentie

Een belangrijke verandering is het verbeterde systeem voor beeldstabilisatie, dat microbeweging van de camera tijdens het filmen en fotograferen compenseert door de sensor in de tegengestelde richting te laten bewegen. De E-M5 Mark II compenseert bewegingen langs vijf assen: beweging op en neer in horizontale en verticale richting; rotatie om de horizontale en verticale as; en vooroverhellen (bijvoorbeeld als er een zware lens aan de camera hangt). Volgens Olympus laat het nieuwe systeem toe om te fotograferen met sluitertijden die tot vijf stops langer zijn dan zonder beeldstabilisatie.

Resolutie

Het systeem voor beeldstabilisatie is gebaseerd op microscopisch precieze bewegingen van de beeldsensor. Olympus gebruikt dit ook voor dé blikvanger van de E-M5 Mark II: hogeresolutiefoto’s. Daarbij maakt de camera automatisch acht opnames, waarbij de sensor viermaal één pixel en viermaal een halve pixel van positie verschuift. Deze acht opnames worden daarna gecombineerd tot één beeld van 40 megapixel (7.296 x 5.472 pixel) dat in jpeg- of raw-formaat wordt bewaard. (Om zo’n raw-bestand te bewerken, heb je een gratis plug-in voor Photoshop nodig.) Daarmee doorbreekt Olympus de limiet van 16 megapixel van zijn Four Thirds-beeldsensor.

Het systeem heeft wel beperkingen. Omdat hetzelfde onderwerp acht keer gefotografeerd wordt, mag er niets in de scène bewegen. Het is dus geschikt voor stillevens, productshots en architectuuropnames, en in sommige gevallen voor natuur- en macrofotografie. Maar voor portretten is het amper bruikbaar, en voor sport en actie al helemaal niet. Wil je flitslicht gebruiken, dan wordt er ook acht keer geflitst; je moet dan een interval instellen zodat er tussen elke opname voldoende tijd is om je flits te herladen.

Prestaties

Bij lage gevoeligheden is de beeldkwaliteit uitstekend. Maar zodra je aan gevoeligheden boven ISO 800 komt, vermindert de scherpte zichtbaar door de sterke ruisonderdrukking die moet worden toegepast. Dankzij het prima systeem voor beeldstabilisatie kun je wel met langere sluitertijden uit de hand werken, wat maakt dat je minder snel naar hoge gevoeligheden moet grijpen. Maar als je bij minder goede lichtomstandigheden de sluitertijd kort genoeg wilt houden voor actiefoto’s, helpt de beeldstabilisatie je niet en moet je toch naar de hoge ISO’s grijpen.

De enkelvoudige autofocus van de E-M5 II is snel en accuraat, maar hetzelfde kan niet gezegd worden van de continu-autofocus. Die heeft een neiging tot ‘jagen’, waardoor je geen stabiel beeld in de zoeker krijgt. Bij reeksopnames (de E-M5 II schiet maximaal 10 beelden per seconde) is zowat de helft onscherp.

Conclusie

De O-MD E-M5 Mark II is een upgrade van een goede systeemcamera, waarbij de betere beeldstabilisatie, de prima elektronische zoeker en de ingebouwde wifi in het oog springen. De hogeresolutiemodus is een trucje om de beperkingen van de Micro Four Thirds-sensor te omzeilen, en slechts beperkt bruikbaar.

Prijs                             1.099 euro (body)

Resolutie                    4.608 x 3.456 pixel

Sensor                        CMOS, 13 x 17,3 mm

Lensvatting                 Micro Four Thirds

Cropfactor                   2x

Gevoeligheid              Auto; ISO 200- 25.600

Opnamestand           Auto/P/S/A/M; 23 scènes

Lichtmeting                Matrix, centraal, spot, lichten, schaduwen

Scherpstelling           81-punts AF of manueel

Burstmodus               10 fps

Geheugen                  SD-kaart

Afmetingen                 124 x 84 x 45 mm

Gewicht                       470 gram

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2015/18/143584_00omd.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2015/18/143584_01detail.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2015/18/143584_02stabiel.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2015/18/143584_03riool.jpg” caption=”Een nieuw accessoire is de metalen handgreep met een L-plaat voor op een statief.||In hogeresolutiemodus combineert de camera acht opnames tot één foto van 40 megapixel.||Ondanks de lange brandpuntsafstand (300 mm in full-frame-equivalent) kunnen we uit de hand werken met 1/100 seconde.||Bij ISO 1.000 verlies je scherpte door ruisonderdrukking.”]

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.