Als enthousiast fotograaf wil je dat je beste beelden optimaal tot hun recht kunnen komen. We vergelijken zes fotoboeken van vijf leveranciers.

De afdrukkwaliteit van fotoboeken neemt voortdurend toe. Het aanbod varieert in formaat, gebruikte papiersoort, type afwerking en functies van de opmaaksoftware. Je vindt zonder twijfel een album dat beantwoordt aan je smaak, wensen en budget. 

In deze testronde vergelijken we vijf aanbieders van kwaliteitsalbums waarin je mooiste foto’s optimaal tot hun recht kunnen komen. 

Hoe we hebben getest

We kozen voor het populaire A4-formaat, liggend, met afdrukken op écht fotopapier. Indien deze uitvoering niet werd aangeboden, selecteerden we het alternatief voorgesteld door de leverancier. We opteerden verder voor een platliggende binding, zodat foto’s zonder beeldverlies over de vouw in het midden konden doorlopen.

Advertentie

Een vijftigtal vooraf bewerkte foto’s – in kleur en zwart-wit – werden gespreid over 25 pagina’s op basis van een sobere opmaak in portfoliostijl, zonder frivoliteiten. We vulden een extra pagina met een gekalibreerde opname van een kleurenkaart en een resolutiekaart, om de reproductiekwaliteit beter te kunnen beoordelen. Op de omslag wilden we een iets complexere titel, verder bleef tekst beperkt tot enkele onderschriften. We trachtten vervolgens ons ontwerp zo exact en identiek mogelijk te reproduceren met elk van de opmaakprogramma’s. Daarbij moesten we rekening houden met de toch wel opvallende formaatverschillen, en de mogelijkheden en beperkingen van de opmaaksoftware eigen aan elke leverancier.

De vergelijkende test werd uitgevoerd in juni 2014; alle vermelde productopties, softwarefuncties en prijzen waren van toepassing op dat moment.

De conclusie

Albums op fotopapier behouden onze voorkeur voor de (hobby)fotograaf die zijn/haar beste foto’s optimaal en stijlvol wil presenteren. De keuze tussen (half)matte dan wel hoogglanzende uitvoering maak je zelf, volgens onderwerp en persoonlijke smaak.

De tweeling Cewe en Pixum koppelen uitstekende beeldkwaliteit en uitgebreide opmaakmogelijkheden voor een scherpe prijs, en worden zo onze aanraders. Profotonet biedt extra detailscherpte en vooral de meest volledige lay-outoplossing tegen aanvaardbare meerkosten.

Albelli bewijst dat digitale druktechnieken op kwaliteitspapier steeds betere resultaten opleveren, maar blijft iets achter qua softwarefuncties en is bovendien net duurder dan de fotoconcurrenten.

Smartphoto voldoet niet aan onze verwachtingen omwille van de beperkte opmaaksoftware en de gebreken van het inbinden.

Hieronder lees je de afzonderlijke reviews van alle geteste boeken.

 

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.