Met een beetje aandacht kom je makkelijk tot een fraai eindresultaat.

Met een beetje aandacht kom je makkelijk tot een fraai eindresultaat.

1. Denk na over het doel van je boek: een herinnering aan een leuke reis of gebeurtenis? Of een staalkaart van je beste fotografisch kunnen?

2. Maak een kritische selectie uit de beschikbare foto’s. De beste fotoboeken worden samengesteld als de beelden al wat ‘gerijpt’ zijn…

Advertentie

3. Groepeer foto’s op logische wijze: chronologisch voor een verslag, thematisch bij een portfolio. Vertel je een verhaal, combineer dan sleutelfoto’s met detailopnames en omgevingsbeelden.

4. Vertrek van een eenvoudige opbouw voor een dubbele pagina (spread). Deel grotere vlakken verder op voor meerdere foto’s. Laat belangrijke foto’s gerust een hele pagina of spread vullen.

5. Let op de wisselwerking tussen de compositie van een foto en de schikking ervan. Behoud de originele beeldverhouding of maak een uitsnede passend bij de bladindeling.

6. Hou een consistente stijl aan in het hele boek. Varieer bladindelingen door spiegeling, splitsen/samenvoegen van beeldvelden, achtergrondkleur…

7. Zorg voor een correcte uitlijning van alle elementen. Respecteer veiligheidsmarges langs de randen en bij aflopende beelden. Plaats geen kritische beelddelen nabij of op de vouw in het midden (behalve bij vlakliggende binding).

8. Reduceer het aantal lettertypes, -stijlen en -groottes. Gebruik kaders, felle achtergrondkleuren, drukke patronen en plakboekobjecten alleen waar die een meerwaarde opleveren.

9. Gebruik jpeg-bestanden met srgb-kleurprofiel. Let erop dat de automatische verbeteringsfunctie voor alle foto’s uitgeschakeld is, anders gaat je zorgvuldige fotobewerking verloren!

10. Gebruik de voorvertoning en de controlefuncties van de opmaaksoftware voor een laatste verificatie, voordat je het boek gaat bestellen.

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.