Van elke speelfilm is er wel een making of, meestal als dvd-bonus. Maar als het om regisseur Anton Corbijn gaat, is dat natuurlijk een artistiek fotoboek.

Van elke speelfilm is er wel een making of, meestal als dvd-bonus. Maar als het om regisseur Anton Corbijn gaat, is dat natuurlijk een artistiek fotoboek.

Net als bij The American uit 2010 is ook van Corbijns nieuwste film A Most Wanted Man, deze maand in de bioscopen, een bundel verschenen met foto’s van de acteurs en vooral de setting. In dit geval is dat het grauwe Hamburg in de herfst, waar een Tsjetsjeens-Russische immigrant op zoek gaat naar het geld van zijn overleden vader, en daarbij in de gaten wordt gehouden door geheime diensten.

Laatste rol
Wat de film en het fotoboek al onmiddellijk bijzonder interessant maakt, is dat het de laatste vertolking is van hoofdrolspeler Philip Seymour Hoffman. De Amerikaan stierf eerder dit jaar onverwacht aan een overdosis drugs, en de film plus foto’s werden enkele maanden daarvoor geschoten. Zoals Hoffmans dood in februari al kwam als een totale verrassing, zo zien we ook in dit boek niets wat er aanleiding toe zou kunnen geven. Dat gegeven zorgt op zich al voor intrigerende portretten van de acteur, die in 2006 een Oscar won voor zijn hoofdrol in Capote.

Advertentie

Handschrift
Corbijn heeft handgeschreven commentaren toegevoegd aan alle beelden. Die foto’s vertellen misschien niet zozeer het verhaal van de film als dat van de omgeving waarin werd gefilmd, het donkere en kleurloze landschap van een Noord-Duitse havenstad.

Meer nog tonen ze aan hoe vergaand de fotograaf zich inleeft in zijn acteurs. Onder wie ook kopstukken als Willem Dafoe en Rachel McAdams, plus enkele Duitse acteurs als Nina Hoss, Daniël Brühl, Martin Wuttke en Herbert Grönemeyer. Je vraagt je af hoe iemand tegelijk een film kan regisseren én daar een eigen reportage van kan maken in de vorm van een fotografisch dagboek.

De anekdotes en commentaren geven daarbij een verhelderend inzicht in de belevingswereld van een wereldberoemd fotograaf.

Le Carré
A Most Wanted Man is de verfilming van de gelijknamige spionagethriller van schrijver John le Carré. Hij bezocht de set regelmatig en we komen hem op meerdere pagina’s tegen, onder meer gezeten aan een hoteltafeltje naast een schijnbaar gelukkige Hoffman. Die in deze sombere setting vreemd genoeg nog het meest ontspannen film- en fotopersonage lijkt.
 

Anton Corbijn, Looking at a most wanted man,180  pagina’s, 140 kleurbeelden, uitgeverij Schirmer/Mosel, ISBN 978-3-8296-0649-3.Prijs: 49,80 euro.

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2014/38/139207_webcorbijnamwmcoverfull.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2014/38/139207_webcorbijnamwm02full.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2014/38/139207_webcorbijnamwm05full.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2014/38/139207_webcorbijnamwm09full.jpg” caption=”||Grigoriy Dobrygin (Anton Corbijn, Looking at a most wanted man)||Martin Wuttke en Philip Seymour Hoffman. (Anton Corbijn, Looking at a most wanted man)||Philip Seymour Hoffman met Herbert Grönemeyer, die een kleine rol speelt en de soundtrack voor de film schreef. (Anton Corbijn, Looking at a most wanted man)”]

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.