Voor succesvolle fotografen staan de modellen in de rij. Maar hoe vind je een model als je zelf nog maar de eerste stappen zet?

Voor succesvolle fotografen staan de modellen in de rij. Maar hoe vind je een model als je zelf nog maar de eerste stappen zet?

De beste manier om een model te overtuigen om voor jouw lens te poseren, is een sterk portfolio te kunnen tonen. Maar als beginnend fotograaf zit je met het kip-en-ei-probleem: hoe kom je aan een portfolio zonder modellen?

In een eerste fase is het belangrijk om te ontdekken of het fotograferen en sturen van personen jou wel ligt. Dat kan je alleen maar leren door het te doen. De meeste fotografen starten in hun familie- of vriendenkring. Spreek een paar mensen aan die je kent en trek er samen op uit met de camera. Zorg bij die eerste sessies voor een losse en spontane sfeer. Ga bijvoorbeeld wandelen in een bos of park en probeer niet te lang op een plek te blijven staan. Wissel korte fotosessies af met wandelen en een leuke babbel.

Advertentie

Herhaal dit enkele malen met dezelfde of verschillende personen, maar hou het beperkt wat het onderwerp betreft. Kies voor slechts één of twee personen. Vermijd groepen van vijf of meer, want dat brengt je te ver van je doel en vraagt een heel andere aanpak.

Doe inspiratie op met voorbeelden
Heb je dan iemand gevonden waarmee je makkelijk tot leuke resultaten komt, dan kun je de lat wat hoger leggen. Zoek in tijdschriften of op internet naar foto's die je mooi vindt. Probeer door de keuze van licht en locatie en door het model te sturen een vergelijkbaar resultaat te krijgen. Let wel, het is niet de bedoeling om beelden exact te kopiëren, maar veeleer te gebruiken als inspiratie voor een idee en uitgangspunt. Hiermee werk je dan aan beelden die passen in je portfolio als beginnende modelfotograaf.

Hou er wel rekening mee dat de vrienden en familieleden die je voor de lens krijgt geen modellen zijn. Een ervaren model weet hoe zij of hij door lichaamstaal en expressie een bepaald gevoel kan uitdrukken, en zal heel snel begrijpen wat een fotograaf wil bereiken. Zo kom je samen sneller tot de beelden die jij in je hoofd had.

Je eerste modellen
Met de eerste foto's onder je arm kan je op zoek gaan naar een echt model. Gelukkig zijn er niet alleen beginnende fotografen die modellen zoeken; er zijn ook beginnende of meer ervaren modellen die hun eigen portfolio willen uitbouwen. Als die twee elkaar vinden, kan er een mooie samenwerking ontstaan waar beide partijen beter van worden.

Maar waar vind je die modellen? Je kunt natuurlijk onmiddelijk op een modellenbureau afstappen en daar een model boeken, maar dat gaat je waarschijnlijk veel geld kosten. Gelukkig zijn er nog andere oplossingen, en hier kan internet helpen.

Er bestaan contactwebsites die specifiek gericht zijn op modellen, fotografen, visagistes en stylistes, zoals Modellennet.be en Modelmayhem.com. Als je zo'n website gebruikt, wees dan kritisch en bekijk het aanbod goed, zodat je weet met wie je waarvoor contact opneemt.
 

De beste manier om een model te overtuigen is een sterk portfolio tonen. (© Luba V Nel)

Kijk op Facebook
Het sociale netwerk Facebook is een ideaal platform om nieuwe mensen te ontmoeten. Er zijn op Facebook een aantal specifieke groepen waar je makkelijk aan nieuwe samenwerkingen kan komen – zoek maar eens op 'modellen'.

Modellen met wie je contact zoekt zullen jouw naam op Facebook opzoeken om te kijken met wie ze in zee gaan. Een actieve pagina op Facebook geeft hen al een leuk beeld van wie je bent en met wie je omgaat. Voor hen ben je in eerste instantie een vreemde, en het is normaal dat ze enige voorzichtigheid aan de dag leggen.

We horen vaak van mensen dat ze niet op Facebook willen omdat ze dan een deel van hun privacy opgeven. Tot op zekere hoogte is dat zo, maar jij bepaalt zelf wat je op Facebook zet en wat niet.

Beperk je aanwezigheid op Facebook strikt tot je fotografie, dan kunnen anderen alleen dit over je vinden. Je kunt ook je persoonlijke Facebookprofiel (waar je contact houdt met vrienden en familie) gescheiden houden van een Facebookpagina voor je fotografische contacten. Dat is meteen ook weer mooie reclame voor je werk.

Zoek contact met een fotoclub
Naast de mogelijkheden van het internet heb je natuurlijk ook nog de traditionele fotoclub. Er zijn er een heleboel in België en Nederland. Zoek er eentje uit die zich bezighoudt met modelfotografen. Zo breid je heel snel je netwerk uit, en leer je van meer ervaren collega's.

Op regelmatige tijdstippen worden er ook shootingdays georganiseerd (onder meer op strobistworkshops.be). Dat zijn dagen waarop een organisator een aantal modellen, fotografen en visagistes zal samenbrengen op een afgesproken locatie. Dit zijn ideale dagen om veel mensen te ontmoeten en je netwerk en mogelijk ook je portfolio behoorlijk uit te breiden.

Sommige meer ervaren modellen willen voor een kleine vergoeding ook voor beginnende fotografen werken. Door hun ervaring geven ze je sneller het beeld dat je voor je portfolio nodig hebt. Wees echter voorzichtig als je een model op basis van haar portfolio selecteert. Sommige beelden zijn zeer goed geretoucheerd door ervaren mensen en er kan een behoorlijk verschil zijn met de realiteit.

Bij het kiezen van een model kijken wij naar het portfolio, maar ook naar onbewerkte of minimaal nabewerkte beelden. Alleen zo krijg je een eerlijk beeld van de mogelijkheden.

Wees eerlijk
Hoe vraag je nu iemand voor een fotoshoot? Bij familie of vrienden is het doorgaans vrij makkelijk omdat er al een vertrouwen is en je dus redelijk eenvoudig iemand kan overtuigen.

Is het iemand die je nog niet kent, leg dan in je bericht uit wat de bedoeling is, waar de shoot zal plaatsvinden en wees ook eerlijk over je ervaring (of gebrek daaraan). Als je hierover niet eerlijk communiceert, dan zal dit zeer snel de ronde doen en zullen veel modellen je aanvragen niet meer serieus  nemen.

Sommige modellen willen een begeleider meenemen, bijvoorbeeld een visagist. (© Gordon Swanson)

Vermijd zinnetjes als "Heb jij geen zin in een shoot?" of "Jij bent wel een knappe, mag ik je fotograferen?" Modellen krijgen veel van dit soort berichtjes en hoe cool dit ook mag lijken, zelden zal een model hierdoor onder de indruk zijn en ook werkelijk een fotoshoot met je willen doen.

Model kan begeleiders meenemen
Soms zal de andere partij vragen of hij of zij een begeleider mag meebrengen. Sta dat toe, doorgaans levert dat geen problemen op. Zie je tijdens de shoot dat de begeleiding je model afleidt, grijp dan in en laat ze wat meer afstand nemen. Denk er steeds aan dat jij als fotograaf de teugels in handen moet houden en dat jij de shoot regisseert. Laat je iemand de baas spelen, dan zal je niet tot je gewenste resultaat komen.

Als je met minderjarige modellen werkt, laat hen dan altijd een begeleider meebrengen, en breng indien mogelijk zelf ook een begeleider mee.

Laat je niet ontmoedigen door no shows: modellen die op het laatste nippertje afzeggen of gewoon niet komen opdagen. Dit gebeurt wel vaker, zeker in het amateurcircuit. Neem dat vooral niet persoonlijk, het overkomt elke fotograaf ooit wel eens. Het is jammer, maar het zou nog erger zijn mocht je je hobby opgeven vanwege minder betrouwbare personen. Praat erover met andere fotografen (dat kan ook online) om te weten te komen of een bepaald model afspraken nakomt.

Wees tijdens de fotoshoot altijd attent en respectvol voor je model. Je bent tenslotte aan het werken met mensen. Raak je modellen nooit aan, ook niet om te tonen welke houding je graag zou zien. Dat kan zeer snel leiden tot irritatie bij het model, en je een niet al te beste reputatie opleveren. Denk eraan, ook modellen praten met elkaar!

Stel een contract op
De meeste beginnende modellen werken volgens het principe TFCD, wat staat voor Time For CD. Dat is een systeem waarbij het model haar tijd geeft om te poseren en de fotograaf in ruil na de shoot de foto's aflevert op een cd of andere geheugendrager. Vroeger sprak men van TFP, dat stond voor Time For Prints, waarbij er dus geruild werd voor afdrukken. De meest moderne vorm evolueert naar TFZIP, waarbij we de foto's digitaal via een zipbestand online gaan doorsturen.

Werk je op TFCD-basis, gebruik dan een eenvoudig contractje om deze samenwerking vast te leggen. Een goed TFCD-contract vermeldt duidelijk dat de fotograaf eigenaar blijft van de foto’s en dat deze in geen geval commercieel mogen worden gebruikt.

Dit voorkomt misbruik waarbij je als fotograaf inkomsten zou mislopen. Het is al gebeurd dat een fotograaf beelden leverde via TFCD, en die later opmerkte in een reclamecampagne. Dat is niet de bedoeling van TFCD. Het is ook een misvatting dat foto’s die bijvoorbeeld op je Facebookprofiel worden gebruikt plots ieders eigendom zouden worden en vrij gebruikt mogen worden.

© Miramiska

Lever je foto's af binnen een aanvaardbare termijn, maximaal zes weken. Zorg voor beelden in hoge resolutie (ongeveer 10 megapixels) zodat het model dan mooie afdrukken kan laten maken. Verklein zelf ook de foto's naar een formaat dat geschikt is voor het web. Niet alle modellen hebben voldoende computerkennis om afbeeldingen te verkleinen, en zo kunnen ze jouw foto's ook makkelijk voor hun online portfolio gebruiken.

Tijdens de shoot
Begin niet zomaar aan een shoot. Verzamel ideetjes en voorbeelden, denk aan een locatie, tijdstip, licht, kledij en eventueel een visagiste en haarstyliste. Zorg er ook voor dat je alle informatie goed overmaakt aan alle partijen die bij de fotoshoot betrokken zijn.

Een goed resultaat is altijd de vrucht van een samenwerking met een goed team. Je bent niet de enige die ervoor zorgt dat de foto's er komen, dus vermeld ook alle namen van de teamleden bij het vertonen van de geslaagde resultaten indien mogelijk. Communiceer goed je ideeën en wensen naar de andere deelnemers, wees steeds respect- en tactvol bij het samenwerken.

Een shoot loopt vlotter als iedereen plezier heeft, maar hou er rekening mee dat er aan mooie beelden ‘gewerkt’ moet worden. Ze rollen nooit zo maar uit je camera.

Modelcontract
Als je een model vindt dat met TFCD wil werken, dan maak je het best een geschreven contractje op. In het artikel Download een 'modelcontract' op shoot.be vind je een voorbeeldcontract.

Uiteraard kan dat voorbeeld naar wens worden aangepast en aangevuld met andere clausules zoals afstand van auteursrechten, afstand van portretrechten, commercieel gebruik et cetera.

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/04/128083_shutterstock97412918fotomodel.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/04/128083_shutterstock73229065fotomodel.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/04/128083_shutterstock106060907fotomodelshoot.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/04/128083_webshutterstock64265542modelportfolio.jpg” caption=”(c) Nadya Korobka||(c) Gordon Swanson||(c) Miramiska||(c) Luba V Nel”]Website Michel EngelenWebsite Peter Nackaerts

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.