De GH3 is een compacte systeemcamera die vooral uitpakt met ongekende videomogelijkheden. Maar je kan er ook mee fotograferen.

De GH3 is een compacte systeemcamera die vooral uitpakt met ongekende videomogelijkheden. Maar je kan er ook mee fotograferen.

Met de komst van de GH3 heeft Panasonic zijn hele gamma systeemcamera's vernieuwd. De GF5 moet het van zijn compactheid hebben, de veelzijdige G5 is het Panasonic-alternatief voor de reflexcamera, en de nieuwe GH3 trekt vooral door zijn videofuncties de aandacht.

De bouw en de bediening

De GH3 is groter en zwaarder dan zijn voorganger. Als je de camera vastneemt, valt meteen op dat de handsteun aan de voorzijde dieper is dan die op de GH2. Daardoor ligt het toestel veel beter in de hand.

Advertentie

De body is vervaardigd uit een aluminiumlegering en dus steviger dan de kunststof-body van de GH2. Bovendien is de GH3 stof- en spatwaterdicht. Wil je hem in ruwe omstandigheden gebruiken, let er dan wel op dat ook de lens stof- en spatwaterbestendig moet zijn, zoals het nieuwe 35-100mm f/2,8-objectief dat Panasonic samen met de GH3 aankondigde.

Aan de achterzijde van de GH3 zit een aanraakgevoelig scherm met een diagonaal van 3 inch. Het scherm geeft een scherp beeld en is ook in zonlicht goed bruikbaar. Doordat het uitklapt en roteert, is het scherm ook erg handig om opnames uit ongewone hoeken te maken.

Verder bevat de GH3 een elektronische zoeker (EVF) die zichzelf automatisch inschakelt zodra je je oog ervoor houdt. Het beeld in de EVF is scherp, maar de kleuren zijn sterker gesatureerd. De kleurweergave beoordeel je beter niet in de zoeker.

De GH3 heeft ook wifi aan boord. Met een app voor iOS of Android kan je de camera van op afstand instellen en bedienen. De app is echter nog niet beschikbaar voor onze test.

De camera is te koop als body alleen (1.200 euro), of gebundeld met de 14-140mm f/4,0-5,8 zoomlens (1.800 euro) of met de lichtsterke 12-35mm f/2,8 zoomlens (2.200 euro). Voor onze test konden we ook de nieuwe 35-100mm f/2,8 telezoomlens gebruiken.

Bediening: meer knoppen
Door zijn grotere afmetingen biedt de GH3 plaats aan meer knopjes. Zodra je met de positie en de functie ervan vertrouwd bent, kan je de camera-instellingen snel aanpassen.

Aan de bovenkant staat een groot keuzewiel voor de opnamestand. Naast de verwachte volautomatische modus, programmastand, sluitertijd- of diafragmavoorkeuze, manuele modus en videomodus vind je hier ook de scènepresets en de creatieve opties, waarover verder meer. Het instellen van diafragma en sluitertijd gaat vlot met twee instelwieltjes.

Je kan ook drie eigen opnamestanden definiëren, met je eigen voorkeurinstellingen voor bijvoorbeeld sport, portret en landschap. Links van de ingebouwde flitser staat een instelwiel voor de transportmodus: enkele opname, reeksopnames (tot 6 opnames per seconde op volle resolutie), bracketing en zelfontspanner.

Achter de ontspanknop bevinden zich drie knopjes waarmee je snel de witbalans, gevoeligheid en belichtingscompensatie aanpast. Via een schakelaar op de achterzijde kies je de gewenste focusmodus (enkel, continu, manueel). En dan zijn er nog zeven functietoetsen (vijf fysieke en twee op het aanraakscherm) waarvan je zelf de functie kunt aanpassen. Je kunt de bediening van de GH3 dus volledig naar je hand zetten.

 

De GH3 is wat groter dan zijn voorganger, en ligt daardoor beter in de hand.

Fotostijlen en creatieve filters

Om de look and feel van foto's en video aan te passen, gebruik je fotostijlen. Deze regelen het opscherpen, het contrast en de kleurverzadiging van de opnames. Je kan kiezen uit de voorgedefinieerde fotostijlen Standaard, Levendig, Natuurlijk, Zwart-wit, Landschap en Portret, en je kan ook een eigen stijl definiëren.

Verder kan je ook een van de 'creatieve opties' gebruiken. Dat zijn de digitale filters Expressief, Retro, Overbelichting, Donker, Sepia, Dynamisch zwart-wit, Expressieve indruk, Hoge dynamiek, Kruisproces, Speelgoedcamera, Miniatuur, Zachte focus, Sterfilter en Kleuraccent.

Ze worden meteen toegepast op jpeg-opnames en werken volautomatisch; je kan de sluitertijd noch het diafragma aanpassen, alleen de sterkte van het effect. Deze digitale filters werken ook tijdens het filmen. Tijdens onze tests krijgen we bij gebruik van de krachtige Miniatuur-filter wel schokkerige beelden.
 

De creatieve optie 'Dynamisch zwart-wit' levert contrastrijke beelden op.

De videofuncties

De GH3 staat zijn mannetje als fotocamera, maar is in de eerste plaats toch bedoeld als videocamera. Je kan kiezen uit drie opnameformaten, die elk aangeprezen worden met hun specifieke voordeel: avchd (voor directe weergave op HD-televisies); mp4 (voor directe weergave op pc) en mov (voor nabewerking in videoproducties).

Afhankelijk van het gekozen formaat zijn er verschillende resoluties en framerates beschikbaar. In avchd-formaat film je altijd op full HD formaat (1.920 x 1.080 pixels) met 50, 25 of 24 beelden per seconde. In mp4 film je altijd 25 beelden per seconde, met resoluties van 1.920 x 1.080, 1.280 x 720 of 640 x 480 pixels.

Bij het mov-formaat ten slotte gaat de keuze tussen 1.920 x 1.080 pixels met 50, 25 of 24 frames per seconde, en 1.280 x 720 op 50 fps. Je kan hierbij opteren voor intra-frame recording (All-I). Daarbij wordt elk frame in een sequentie integraal opgeslagen, in tegenstelling tot het meer gebruikte interframe recording, waarbij identieke informatie in opeenvolgende frames slechts één keer bewaard wordt.

Met name bij actiescènes levert intra-frame recording een betere kwaliteit, maar ten koste van meer brandbreedte. Een full HD-opname van 25 frames per seconde vergt 50 megabits per seconde met inter-frame recording en 72 megabits per seconde met intra-frame recording. Je geheugenkaart zal dus sneller vollopen, en je hebt een krachtige computer nodig om de bestanden te bewerken.

Laatste seconde verdwijnt
De GH3 kan ook vertraagde of versnelde video opnemen. Dat kan alleen in full HD-resolutie, met afspeelsnelheden van 40, 48 of 80 procent (vertraagd) dan wel 160, 200 of 300 procent (versneld).

Je start en stopt een opname ofwel via de aparte Record-knop achter op de camera, of – als de camera in de opnamemodus Video staat – via de ontspanknop. Vervelend is dat de laatste seconde voor je de opname afbreekt niet weggeschreven wordt. Dat was ook bij oudere Panasonic-camera's al het geval, maar we hadden gehoopt dat dit probleem met de GH3 van de baan zou zijn. Nu zit er niets anders op dan je opname wat langer te laten doorlopen voor je op Stop drukt.

De GH3 bevat een ingebouwde stereomicrofoon en een standaard 3,5mm-microfooningang. Om een professionele XLR-microfoon te gebruiken, heb je een adapter nodig.
 

De GH3 registreert realistische kleuren en veel detail.

De prestaties

De systeemcamera's van Panasonic hebben een reputatie hoog te houden in focussnelheid. De GH3 stelt op dit vlak niet teleur.

De scherpstelling werkt snel en betrouwbaar. Je kan werken met één autofocuspunt of met alle 23 AF-punten op de sensor, met gezichtsherkenning, of met AF-tracking waarbij de camera het onderwerp waarop je scherpstelde blijft volgen. Voor precisiewerk is er de spot-autofocus, waarbij de GH3 tot 100% op je onderwerp inzoomt, zodat je kan nagaan of de focus exact ligt waar je wil.

Opnames tot aan ISO 800 zijn vrij van ruis. Bij hogere gevoeligheden duikt er eerst luminantieruis op (te zien als donkere en lichtere pixels), en vanaf ISO 1.600 is er ook lichte kleurruis te zien. Aan ISO 3.200 en hoger gaat de ruisonderdrukking ten koste van de scherpte.

Bij jpeg-opnames past de camera ook bij de hoogste kwaliteitsinstellingen sterke compressie toe. Daardoor zijn in blauwe luchten soms blokkerige structuren te zien. Voor de beste kwaliteit werk je in raw en converteer je de opname op je computer naar een ander formaat.

Met de 35-100mm-lens heeft Panasonic nu een equivalent voor de populaire 70-200mm-telezoomlenzen voor fullframecamera's. Door het grote maximaal diafragma zorgt deze lens voor een mooie achtergrondonscherpte. Bij de grootste diafragma's zijn de hoeken wel merkbaar donkerder dan het midden van het beeld.

Conclusie

De GH3 is een goede fotocamera, maar blinkt pas echt uit bij videowerk. De ruime keuze aan videoformaten, resoluties en framerates maakt hem geschikt voor semiprofessionele producties. Het uitklapbare scherm en betrouwbare autofocus maken hem vlot inzetbaar.

Specificaties Panasonic Lumix DMC-GH3
Prijs: 1.200 euro
Resolutie: 4.608 x 3.456 pixels
Sensor: CMOS, 13 x 17,3 mm
Lensvatting: Micro FourThirds
Cropfactor: 2x
Gevoeligheid: Auto; ISO 200-12.800
Opnamestand: Auto/P/S/A/M; 23 scènes
Lichtmeting: Matrix, centraal, spot
Scherpstelling: 23-punts AF of manueel
Burstmodus: 6 fps
Geheugen: SD Card
Afmetingen: 133 x 93 x 82 mm
Gewicht: 550 gram

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/51/127344_webopener.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/51/127344_webgh3hhs12035front.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/51/127344_webgh3jacksideopen.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/51/127344_webgh3tophvs014140.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/51/127344_webimagegh3grip.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/51/127344_webmonochroom.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/51/127344_webkleur.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/51/127344_webonscherpte.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/51/127344_webvignette.jpg” caption=”De GH3 staat zijn mannetje als fotocamera, maar is in de eerste plaats toch bedoeld als videocamera.||De Panasonic Lumix DMC-GH3||De GH3 bevat een 3,5mm-microfooningang en een hdmi-uitgang.||Via de knopjes achter de ontspanner kan je snel de witbalans, gevoeligheid en belichtingscompensatie aanpassen.||De GH3 is wat groter dan zijn voorganger, en ligt daardoor beter in de hand.||De creatieve optie ‘Dynamisch zwart-wit’ levert contrastrijke beelden op. (f/5, 1/160, ISO 200, 18 mm)||De GH3 registreert realistische kleuren en veel detail. (f/3,5, 1/3.200, ISO 200, 100 mm)||De 35-100mm-lens zorgt voor aangenaam onscherpe achtergronden. (f/2,8, 1/500, ISO 200, 35 mm)||De nieuwe 35-100mm-lens toont bij volledig geopend diafragma donkere hoeken. (f/2,8, 1/3.200, ISO 200, 100 mm)”]

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.