In de lijst van vijftig beste uitvindingen van 2012 van Time Magazine staat één fotocamera: de Sony Cyber-shot RX100.

In de lijst van vijftig beste uitvindingen van 2012 van Time Magazine staat één fotocamera: de Sony Cyber-shot RX100.

Volgens Time wordt met deze compactcamera een enorme sprong gemaakt in de ontwikkeling naar kleinere maar capabele digitale camera’s, dankzij zijn innovatieve design en zijn relatief grote sensor.

"De Sony RX100 slaat een brug van point-and-shoot-toestellen naar professionele spiegelreflexcamera’s. Door het vernieuwende design en de 1 inch grote sensor kun je met deze camera vlekkeloos fotograferen. Ondanks dat hij twintig procent kleiner is dan de gemiddelde digitale spiegelreflex; hij is klein genoeg voor in je jaszak."

Advertentie

EISA-award
De vraag is uiteraard of je een nieuwe digitale camera anno 2012 nog een uitvinding kunt noemen. Maar dat de RX100 bij critici in positieve zin opvalt en als belangrijk wordt gezien, is wel duidelijk. Eerder dit jaar kreeg hij namelijk al een prijs: een EISA-award voor beste geavanceerde compactcamera.

EISA, een vereniging van vijftig Europese tijdschriften waartoe ook Shoot behoort, noemt de RX100 een “hoogwaardige en robuust gebouwde compactcamera ontworpen voor de gevorderde amateurfotograaf”. Meer over deze camera lees je in onze uitgebreide test.

Wolk in je huis
In de lijst van Time Magazine staan verder onder meer de Mars-verkenner Curiosity Rover, een intelligente schroefboormachine en een methode van de Nederlandse kunstenaar Berndnaut Smilde om in je huis een echte wolk te laten ontstaan. Hopelijk lezen we in de Time-lijst van 2013 dat we daar onze foto’s in op kunnen slaan.

De volledige lijst van 2012 van het Amerikaanse blad vind je hier.

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.