In zijn middenklasse lanceert Nikon een nieuwe, lichte spiegelreflexcamera met cropsensor: de D5200. Hij leent enkele belangrijke elementen van de D7000.

In zijn middenklasse lanceert Nikon vandaag een nieuwe, lichte spiegelreflexcamera met cropsensor: de D5200. Hij leent enkele belangrijke elementen van de iets grotere D7000.

De Nikon D5200 komt als aanvulling op de nog niet zo heel oude D5100. Met deze anderhalf jaar geleden gelanceerde reflexcamera kun je beelden van 16,2 megapixel schieten. De nieuweling doet daar een scheut bovenop met 24,1 megapixel. Beide zijn DX-camera’s, Nikons benaming voor spiegelreflextoestellen met cropsensor.

Op het eerste oog lijkt de D5200 zich te onderscheiden met zijn 39-punts autofocussysteem, dat is gebaseerd op dat van de D7000, die ruim twee jaar geleden het levenslicht zag en vorig jaar werd bekroond met een EISA-award. Ook de RGB-meetsensor neemt hij over van deze camera.

Advertentie

Draaibaar scherm
Opvallend is het uitklap- en kantelbare lcd-scherm van 3 inch (7,5 cm), dat je de mogelijkheid biedt om vanuit een veelheid aan hoeken en standjes te fotograferen of filmen. Het scherm heeft een hoge resolutie van 921.000 beeldpunten.

Je kunt met deze camera full HD-video opnemen en dankzij een nieuwe beeldprocessor vijf opnamen per seconde in serie schieten. Een optionele wifi-adapter aansluiten is mogelijk, zodat je jouw opnamen kunt overzetten op een ander mobiel toestel; er zijn apps voor zowel Android als Apple. Je kunt op deze manier de camera zelfs op afstand bedienen met je tablet of smartphone.

Creatieve hobbyfotograaf
De lichtgevoeligheid gaat tot maximaal 6.400 ISO, maar is uit te breiden tot 25.600.

Nikon mikt met deze camera op "de ware hobbyist die zich creatief wil uiten", zo zegt een woordvoerder van de fabrikant. Voor die creativiteit heeft het toestel zeven ingebouwde effecten, waaronder nachtvisie, silhouet, miniatuur en selectieve kleur.

Je kunt het resultaat van het effect al zien voordat je schiet. Ook een HDR-functie is aanwezig, voor detail in de hoge contrasten.

De D5200 weegt een halve kilo en wordt verwacht in december in de kleuren zwart, rood en brons, als je dat wil met een 18-55mm-objectief als kitlens. De camera heeft een adviesprijs van 809 euro voor de body alleen, met de standaardlens erbij betaal je 919 euro.

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/45/125954_webnikond5200achterkant.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/45/125954_webnikond5200scherm.jpg” caption=”De Nikon D5200 is er in drie kleuren, waaronder brons.||Opvallend aan de D5200 is het uitklap- en draaibare lcd-scherm.”]

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.