Door beelden van de afgelopen tien jaar te combineren, heeft ruimtetelescoop Hubble de meest gedetailleerde foto van het heelal ooit samengesteld.

Door beelden van de afgelopen tien jaar te combineren, heeft ruimtetelescoop Hubble de meest gedetailleerde foto van het heelal ooit samengesteld.

Meer dan tweeduizend foto’s die opgeteld samen een sluitertijd van 23 dagen hebben, tonen in totaal zo’n 5.500 sterrenstelsels, waarvan sommige zeer oud zijn; ze dateren van 450 miljoen jaar na de oerknal.

De foto werd het extreme deep field (XDF) gedoopt. Vanwege de enorme diepte in de foto krijg je een soort tijdstunnel waarmee je als het ware 13,2 miljard jaren aan ruimtegeschiedenis kan zien.
 

Advertentie

Ruimtetelescoop Hubble maakt mega-foto. Beeld: Nasa.

(Beeld: NASA)

Astronomen van de Hubble gaan ervan uit dat het heelal ongeveer 13,7 miljard jaar oud is. Met de XDF-foto kunnen ze tot 450 miljoen jaar na de big bang terugkijken. Op de beelden zien we onder meer sterrenstelsels die lijken op onze Melkweg.

“We kijken naar een tijd waarin de eerste sterrenstelsels werden gevormd, de metalen en alle elementen die onze lichamen en de aarde maken. Eigenlijk werd ons hele zonnestelsel opgebouwd in deze tijd”, zegt Garth Illingworth, Hubble-onderzoeker aan de universiteit van Californië in de Verenigde Staten.

Nieuwe camera
Het project is de opvolger van het ultra deep field. Dat is een gelijkaardige foto die werd genomen in 2003 en 2004. Maar het huidige beeld heeft dubbel zoveel belichtingstijd gebruikt. Bovendien beschikt de Hubble sinds 2009 over een nieuwe camera die ook infrarood licht kan registreren.

Ook dit beeld zal op termijn worden ingehaald door de technologie. Vanaf 2018 wordt de James Webb Space Telescope gelanceerd. Die zal nog meer details kunnen vastleggen en de grens van het onbekende opnieuw verleggen.
 

Ruimtetelescoop Hubble maakt mega-foto.

Dit is hoe groot (of klein) de gefotografeerde ruimte lijkt vanaf de Aarde. (Beeld: NASA)


[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/39/xdf_screen.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/39/moon_field.jpg” caption=”Ruimtetelescoop Hubble maakt ‘extreem deep field’-foto. (Beeld: NASA)||Ruimtetelescoop Hubble maakt ‘extreem deep field’-foto. (Beeld: NASA)”]

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.