De Vlaming Carl De Keyzer is een van de twaalf fotografen die zijn genomineerd voor de Prix Pictet. Dat is een internationale award die wordt uitgereikt door Kofi Annan.

De Vlaming Carl De Keyzer is een van de twaalf fotografen die zijn genomineerd voor de Prix Pictet. Dat is een internationale award met een geldprijs van 100.000 Zwitserse francs, ruim 83.000 euro.

De Prix Pictet vraagt wereldwijd aandacht voor de maatschappelijke én milieu-uitdagingen van de 21e eeuw, en wil daar de kracht van fotografie voor inzetten. De prijs werd vier jaar geleden ingesteld door de Zwitserse bank Pictet & Cie in Genève.

De genomineerden zijn gisteren bekendgemaakt op het Franse fotografiefestival Rencontres d’Arles. Een van hen is Magnum-fotograaf Carl De Keyzer uit Kortrijk. Hij is genomineerd voor zijn project Moments before the flood.

Advertentie

De Keyzer (53 jaar) fotografeerde zestien maanden de kustlijnen van Europa. Zijn foto’s zijn momenteel te zien in de Maritieme Site in Oostende, en ze zijn gebundeld in een luxe uitgave.

Shoot sprak onlangs uitgebreid met Carl De Keyzer over zijn expositie en boek. Dat interview lees je hier.

Jacqueline Hassink
De twaalf fotografen zijn allemaal geselecteerd voor projecten die het thema Power behandelen. Ze werden gekozen uit in totaal 643 voorgenomineerde inzendingen.

Ook de Nederlandse Jacqueline Hassink is genomineerd. Zij is van oorsprong beeldhouwer, maar werd bekend met haar wereldwijd tentoongestelde fotokunstprojecten die ze maakt vanuit haar woonplaats New York. De in 1966 in Enschede geboren conceptueel kunstenares verdient haar Prix Pictet-nominatie met het project Arab Domains.

De overige genomineerden zijn de Amerikanen Robert Adams en Joel Sternfeld, de Spanjaard Daniel Beltrá, de Fransmannen Mohamed Bourouissa, Luc Delahaye en Philippe Chancel, de Brit Edmund Clark, Rena Effendi uit Azerbeidzjan, An-My Lê uit Vietnam en Guy Tillim uit Zuid-Afrika.

Foto-opdracht
De prijs wordt over drie maanden uitgereikt in Londen door Kofi Annan, erepresident van de Prix Pictet. Buiten het geldbedrag van 100.000 Zwitserse francs is er nog een tweede beloning: een foto-opdracht in de vorm van een trip naar een regio waar de Geneefse bank een duurzaamheidsproject steunt.

Na de uitreiking op 9 oktober worden de foto’s van de twaalf fotografen tentoongesteld in de Saatchi Gallery in de Britse hoofdstad. De expositie loopt van 10 tot 28 oktober.

Prix PictetWebsite Carl De KeyzerWebsite Jacqueline HassinkLes Rencontres d’Arles 2012

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.