Olympus heeft een nieuw avontuurlijk paradepaardje in zijn Tough-reeks: de TG-1. Met deze waterdichte en drukbestendige compactcamera kun je foto's maken op twaalf meter diepte.

Goed nieuws voor rifduikers. Olympus heeft een nieuw avontuurlijk paradepaardje in zijn Tough-reeks: de TG-1. Met deze waterdichte en drukbestendige compactcamera kun je foto’s maken op twaalf meter diepte.

Daar, diep in de zee, mag het dan best een beetje donker zijn, want de lens heeft een groot diafragma van f/2.0. Op een rif botsen hoeft ook geen probleem te zijn, want de technologie zit veilig verpakt in een metalen onderwaterbehuizing.

Beeldkwaliteit moet verschil maken
Voor de beeldkwaliteit zorgen een verlichte CMOS-sensor van 12 megapixels, een TruePic VI-beeldprocessor en een 4x groothoekzoom, die het equivalent van 25-100mm biedt. De gevoeligheid gaat van 100 tot 6400 ISO.

Advertentie

Ook krijg je de iHS-technologie van Olympus (intelligence, high sensitivity en high speed), plus een niet reflecterend oledscherm, een gps-functie, een e-kompas en drie nieuwe presets: weinig licht, super sport en super macro. Met die laatste kun je een close-up maken van een voorwerp op slechts één centimeter van de lens.

De TG-1 beschikt over dezelfde FAST autofocustechnologie als de PEN-camera’s van Olympus. Zodat je ook bij snelle acties de kans hebt een scherpe foto te maken, of om te filmen in full HD (1080p).

Olympus benadrukt dat al deze eigenschappen uitzonderlijk zijn voor een outdoorcamera in deze klasse.

Extra voorzetlenzen
Via een optionele adapter kun je de TG-1 uitbreiden met een bijhorende waterdichte fisheye- en televoorzetlens. De telelens verhoogt de optische-zoomratio met 6.8x. Met de super resolutie-zoomfunctie haal je zelfs een vergroting van 13.6x.

De lijst met alle eigenschappen is behoorlijk uitgebreid en kun je hier zelf bekijken. Een paar handigheidjes stippen we nog aan. Met de ingebouwde mamometer controleer je de diepte onder water. Een led-lichtbron licht onderwaterlandschappen bij.

De TG-1 ondersteunt tot slot de nieuwe Eye-Fi-geheugenkaarten voor draadloos overzetten van je foto’s of filmpjes naar een computer of website. Een recente test van zo’n kaart lees je hier.

Andere avonturen
Natuurlijk hoef je met deze taaie outdoorcamera niet per se te gaan duiken, je kunt met de TG-1 bijvoorbeeld ook de bergen in. Het toestel is vorstbestendig tot min 10 graden Celsius en hij zou een val van twee meter moeten overleven.

Maar gewoon thuis je huisdier fotograferen mag ook. De camera heeft zelfs een Pet Detectie-modus die het gezicht van honden of katten automatisch vastlegt wanneer ze naar de camera kijken.

De TG-1 vind je nog vóór de zomervakantie, vanaf medio juni, in de winkels voor 449 euro. De genoemde fisheyelens kost 149,99 euro, voor de televoorzetlens betaal je 139,99 euro. De adapter die je voor deze extra lenzen nodig hebt kost je 19,99 euro.

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/19/120009_1.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/19/120009_2.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/19/120009_3.jpg” caption=”De TG-1 is het nieuwe vlaggenschip van de Tough Reeks van Olympus.||Met deze waterdichte compactcamera van Olympus kun je foto’s maken op twaalf meter diepte.||Het oledscherm van de TG-1 moet zorgen voor heldere kleuren, een scherp contrast en een groot blikveld.”]

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.