Fototoestellen en de koude gaan niet zo goed samen. Wil je dat je dure camera dus toch nog even meegaat en tegelijkertijd op vakantie naar de bergen kan? Lees dan deze tips.

Fototoestellen en de koude gaan niet zo goed samen. Wil je dat je dure camera dus toch nog even meegaat en tegelijkertijd op vakantie naar de bergen kan? Lees dan deze tips.

Tip 1
Duurder is sterker
Een wintervaste camera bestaat niet, maar toch zijn er modellen die het er in minder zachte weersomstandigheden beter vanaf brengen. Bij reflexcamera’s zeker is er een direct verband te ontdekken tussen de hoeveelheid geld die je uitgeeft en de schokbestendigheid en slijtvastheid van het model.

Een instapmodel zal bijvoorbeeld een plastic chassis hebben, terwijl een duurzamer model een skelet van magnesium of aluminium heeft. Ook op vochtbestendigheid scoren de duurdere camera’s beter. Al ben je bij de meeste merken pas zeker van een goede bescherming als de camera samen met een goede lens en lensfilter wordt gebruikt.

Advertentie

Tip 2
Let op de temperatuur
Alle elektronische apparaten hebben een minimum- en maximumtemperatuur waaraan ze mogen worden blootgesteld. Je vindt die waarden meestal ergens in de handleiding. De populaire Canon 550D-reflexcamera bijvoorbeeld mag je in principe niet onder nul graden Celsius hanteren. Ok, je camera valt niet spontaan in stukken uiteen zodra het kwik -1°C bereikt, maar je houdt er toch maar beter rekening mee.

Een korte blootstelling aan een te lage temperatuur zal geen grote schade aanrichtten. Duurt het wat langer, dan laten de gevolgen zich voelen. Bij heel lage temperaturen (denk -30°C) zullen bijvoorbeeld de kristallen in het lcd-scherm slomer reageren. Maar dat zal wellicht ook voor jou opgaan.

Tip 3
Geen bruuske veranderingen
En nu we het toch over temperatuur hebben: het grootste gevaar schuilt niet in de koude op zich, maar wel in de blootstelling van je toestel aan snel wisselende temperaturen. Buiten fotograferen bij -5°C en dan de camera binnen naast de verwarming leggen… nogal evident dat dit geen goed idee is.

Zorg er dus voor dat temperatuurschommelingen geleidelijk verlopen. Een uur of twee op de skipiste met de camera op zak? Stop het toestel tijdig opnieuw in de fototas – die heb je toch? Als je daarna naar de après-ski gaat, leg je de tas op een koele plek. Niet de koelkast, maar ook niet naast het haardvuur. Je kan de camera bij het binnenkomen ook in een luchtdicht zakje stoppen en wachten tot het opgewarmd is.

Tip 4
Hou het droog
Nog een belangrijk aandachtspunt: stop je camera nooit zomaar in de fototas of zak. Mogelijk liggen er nog waterdruppels of sneeuwvlokken op het fototoestel. Sneeuw voelt misschien droog aan, maar zal zich in een warmere omgeving transformeren tot water en condensatie. In een afgesloten tas kan dat een probleem zijn. Afdrogen is de boodschap, maar wees wel voorzichtig als je aan het schermpje en de lens komt. Je kan ook speciale behuizingen gebruiken of improviseren met een plastic zak om de camera uit regen, sneeuw en wind te houden, al wordt het dan vaak wat lastiger om foto’s te maken.


Tip 5
Zachte aanpak
De regels voor het poetsen van een lens zijn in de winter niet anders dan tijdens de rest van het jaar. Absoluut te vermijden zijn krassen op je lens, omdat je doekje te ruw is. Een zeemvelachtig doekje, dat bijvoorbeeld ook gebruikt wordt om een dvd proper te maken, is een goede keuze. Je kan ook (zachte) papieren zakdoeken gebruiken, maar dan zal je wellicht nog papierrestjes van de lens moeten verwijderen. Er is ook nog altijd de lenspen, een pen met aan de ene kant een kwastje en aan de andere een zacht stukje textiel om de lens of scherm schoon te maken.

Tip 6
Warm nestje
Kou en batterijen zijn overigens geen beste maatjes. Hoe lager de temperatuur, hoe sneller een batterij haar lading kwijtspeelt. Voor lange fotosessies in winterweer voorzie je dus reservebatterijen. Die bewaar je op een warme plaats, zoals de binnenzak van je jas. Naargelang het batterijtype kan je nog een paar foto’s uit een lege batterij persen door hem warmer te maken. Neen, niet boven een vuurtje, gewoon door hem een tiental minuten in je jaszak te stoppen.

Tip 7
Watervrees
Sneeuw gaat meestal gepaard met een lage vochtigheid. Een mistige ochtend of avond is wel heel wat anders. Ga dus alleen op pad met een cameratas die waterbestendig is. Sommige tassen hebben een soort regenkapje in een verborgen vakje, dat je over de hele tas kan trekken.
 

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/11/117799_shutterstock2151366winter.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2012/11/117799_shutterstock57885280winter.jpg” caption=”Let op de minimumtemperatuur waar je camera tegen bestand is. (foto: Lukas Hejtman)||Sneeuw voelt misschien droog aan, maar zal zich in een warmere omgeving transformeren tot water en condensatie. (foto: Mircea Bezergheanu)”]

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.