Het Impossible Project maakt sinds enkele jaren instantfilm die je kunt gebruiken in oude polaroidcamera's. Voor wie geen tweedehands exemplaar kan of wil aanschaffen, pakt Impossible nu uit met zijn eerste eigen camera.

Het Impossible Project maakt sinds enkele jaren instantfilm die je kunt gebruiken in oude polaroidcamera’s. Voor wie geen tweedehands exemplaar kan of wil aanschaffen, pakt Impossible nu uit met zijn eerste eigen camera.

De Impossible I-1 is geen kloon van een bestaand model van Polaroid. Hij ziet er heel bijzonder uit: een piramidevormig toestel boven op de rechthoekige filmlade. Om je onderwerp in beeld te nemen, gebruik je de uitklapbare optische zoeker aan de bovenkant. Even opvallend is de ringflitser (met acht ledlampjes) rond de lens. 

De fysieke bedieningselementen zijn in echte polaroidtraditie minimaal gehouden. Met een grote draaiknop aan de zijkant schakel je de camera in en activeer je de bluetoothconnectie die nodig is als je de camera wil bedienen via de bijhorende smartphone-app (zie verder). Centraal in die aan/uit-knop zit de ontspanner, die je halft indrukt om de autofocus te activeren. Op de lens zitten een schakelaar om de flitser te activeren en een schuifregelaar waarmee je belichtingscompensatie kunt instellen.

Advertentie

De camera werkt met de Impossible-versie van Polaroid 600-film. Maar omdat de camera een herlaadbare batterij bevat, kun je een nieuw type filmpak zonder ingebouwde batterij gebruiken (bestaande 600 filmpaks werken echter ook). Het formaat en de eigenschappen van de film zijn verder identiek. Je kunt kiezen tussen kleurenfilm en zwart-witfilm (18 euro voor een pak met 8 opnames). 

Er is een app voor

Zoals gezegd kun je de I-1 via bluetooth verbinden met de bijhorende app op een smartphone. Zo krijg je toegang tot heel wat gevanceerde mogelijkheden. Er is een handige manuele modus, waarbij je zelf de sluitertijd en het diafragma instelt (hou rekening met de gevoeligheid van de film, die overeenkomt met ISO 600). Je kunt ook de scherpstelafstand instellen en de flitskracht regelen.

Via de app kun je de camera manueel instellen.

De app bevat nog andere opnamestanden: een zelfontspanner, een modus voor dubbele belichting, een ontspanner die afgaat bij geluid (bijvoorbeeld als je in de handen klapt), lightpainting (met lange sluitertijden) en colorpainting, waarbij je met een smartphone kleurpatronen tekent. Leuk om te experimenteren, maar hou er rekening mee dat elke opname 2,25 euro kost. Voor gebruikers van sociale netwerken is er een handige scanfunctie waarmee je in de app meteen een digitale versie van je instantfoto maakt.

De app bevat een geluidstrigger.

Prestaties

In volautomatische modus is het lastigste stuk eigenlijk nog je onderwerp in beeld nemen. De optische zoeker vergt enige oefening. En omdat je geen beeld door de lens krijgt, moet je bij close-up fotografie beducht zijn voor parallax. Scherpstellen doet de I-1 door de afstand tot het onderwerp te meten en de juiste lens voor die afstand voor de lensopening te roteren. Dat gaat redelijk snel. Afdrukken, en dan schuift de foto uit de camera, beschermd door een ondoorzichtige zwarte folie, de 'frog tongue', die de foto in de eerste cruciale momenten van de ontwikkeling tegen licht beschermt.

Vervolgens haal je de foto uit de frog tongue (die rolt automatisch weer op), en dat is het in beste polaroidtraditie vingers gekruist houden. Is de foto over- of onderbelicht? Is de scherpstelling correct? Is de ontwikkelemulsie perfect verspreid, of zijn er delen die niet ontwikkeld zijn? Dat is tegelijk de charme en het grote nadeel van het procedé. De monochrome film van Impossible is na een vijftal minuten volledig ontwikkeld; de kleurfilm heeft langer nodig, tot wel 20 minuten.

Opname met Impossible Color film.

Verwacht geen scherpte van rand tot rand of een hoog contrast. Beeldkwaliteit is nooit de reden geweest om aan instantfotografie te doen. Wel het plezier om met een procedé te werken dat weer helemaal hip geworden is, en waarbij elke tastbare foto een uniek exemplaar is.

Prijs: 299 euro

Dit artikel is deel van een groter dossier over de revival van 'analoge' fotografie, dat verschijnt in Shoot 50. Dat nummer ligt vanaf 11 oktober in de rekken.

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/40/146103_sizedimpossible9001i1instantfilmcamera1239029.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/40/146103_sizedi1manueel.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/40/146103_sizedtrigger.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/40/146103_sizedpolaroid-012.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/40/146103_sizedpolaroid-005.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2016/40/146103_sizedimg0540.jpg” caption=”||Via de app kun je sluitertijd, diafragma, focusafstand en flitskracht instellen.||De app biedt een trigger die afgaat bij geluid (bijvoorbeeld als je in de handen klapt).||De I-1 werkt prima met monochrome film van Impossible.||Opname met Impossible Color film, met typisch zachte pasteltinten.||Elke foto is uniek, maar voor de digital natives kun je hem via de app meteen inscannen.”]

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.